Most kell észnél lenni a földeken: ha jön a meleg, felélénkülnek a kártevők

Most kell észnél lenni a földeken: ha jön a meleg, felélénkülnek a kártevők

agrarszektor.hu
Március után április első hetében is maradt a száraz, csapadékmentes időjárás. Emellett több éjszakán keresztül is fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, ami leginkább a korábban virágzó gyümölcsfélék termését tette tönkre, de éreztette hatását a kalászos gabonákban és az őszi káposztarepcében is. Az őszi árpánál és búzában a levélcsúcs kisárgulása, elbarnulása a tipikus fagyástünet, míg repcében a szár hosszanti felrepedése jellemző. Ezt a növények többé-kevésbé kiheverik minden maradandó károsodás nélkül, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fagykárok mellett a hűvösebb időben lelassult a kalászos gabonabetegségek terjedése, de a felmelegedéssel párhuzamosan az eddig is jelenlevő kórokozók fertőzési potenciálja megnő, írta meg a magyarnovenyorvos.hu. A lisztharmat minden táblában jelen van, a szeptóriás fertőzés közepes szintű, a növények 10-50%-át fertőzte meg eddig. A sárgarozsda fertőzésnek ugyan kedvezett volna a hűvös, de mivel eddig elmaradt az eső, így nem volt képes terjedni. Remélhetőleg a felmelegedés megakadályozza a járvány kialakulását. Árpában a törperozsda egyelőre nem okoz gondot, mellette viszont több a rinhospóriumos és a hálózatos levélfoltosság, de ez a kórokozó sem igényli még a növényvédő szeres beavatkozást.

A vetésfehérítő bogarak egyelőre mérsékelt egyedszámban vannak jelen, de az ismételt felmelegedéssel együtt ismét aktivizálódnak egyrészt a betelepedésben, másrészt pedig a tojásrakásban. Jellemzően sok a gabona levéltetű, amit jelez a kalászosok sárgulását előidéző komplex vírusfertőzés gyakori előfordulása. A kártevő szaporodásának és a vírusok terjesztésének kedvezett a hosszú és enyhe ősz és a tél. Már előfordul a kalászosokban gabonapoloska is, de csak szórványos a jelenlétük. A tavaszi árpa és zab vetésekben a szárazság következtében a földibolhák hámozzák a leveleket, így oltják szomjukat.

Az őszi káposztarepcében a szárormányos imágó fertőzés mérsékelt szintre csökkent, a szárakban viszont a kikelt lárvák közepes mértékű károkat okoznak. A repce bimbós állapota a korábbi hűvös idő miatt elhúzódott, a felmelegedés viszont elhozza a virágzás kezdetét. Most fénybogárból a csapdák 3 naponkénti fogása eléri a 18-20 darabot, míg hálózással 3-4 imágó a fogás 10 csapásban.

Az elkövetkező napok a napraforgó és a kukorica vetéséről fognak szólni. A tavalyi negatív tapasztalatokon okulva feltétlenül indokolt a területek talajlakó kártevő fertőzöttségével tisztában lenni, mert a korábbi inszekticides csávázások igen jelentős gyérítő hatása után rövid időn belül szaporodásnak indult a pattanóbogár populáció. A több évig fejlődő drótférgek már tavaly is sok kárt okoztak, ezért szinte mindenütt indokolt lehet a talajfertőtlenítés. A védekezési küszöbérték 2-3 drótféreg négyzetméterenként, a tábla átlagában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?