Hamarosan indul a jégeső elleni védekezés: így küzdenek majd ellene

Hamarosan indul a jégeső elleni védekezés: így küzdenek majd ellene

agrarszektor.hu
Rövid időn belül, április közepén kezdődik az országos jégkármérséklő-rendszer védekezési időszaka. A rendszer előkészítését és üzemeltetését - a koronavírus-járvány miatti - szigorú munkavégzési folyamatok és előírások szerint végzik a generátorkezelők és a regionális telephelyeken dolgozók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium által üzemeltetett jégkármérséklő-rendszer védekezési időszaka a tavalyi évhez hasonlóan 2020-ban is április 15-én indul - írja a NAK. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab - 218 automata és 768 manuális - talajgenerátorok kitelepítése és felkészítése már hetekkel korábban, február elején megkezdődött, és a start idejére be is fejeződik. Ezzel párhuzamosan a rendszer működésének és a működést segítő alkalmazás tesztelése zajlik. A berendezések ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

Mivel a NAK valamennyi egységénél rendkívüli munkavégzési rendet és új munkavégzési szabályokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, a megváltozott előírások alapján a jégkármérséklő-rendszer üzemeltetését végző iroda egyedi munkavégzési folyamatokat vezetett be már az előkészületek idejére is. Ennek megfelelően a regionális telephelyeken és az egyes generátorpontokon is szigorú, az emberi kontaktusok minimalizálását, illetve a fertőtlenítőszerek, a szájmaszkok és a gumikesztyűk használatát, továbbá a napi többszöri fertőtlenítést előíró szabályok szerint végezhető a munka. Emellett a telephelyekre irányuló napi szállítmányokat is korlátozták, és a fogadásuk is csak a védőeszközök használatával lehetséges. A bevezetett rendet a rendszer működése alatt is betartják a generátorkezelők és a telephelyi dolgozók.

Az idei védekezési szezon szeptember 30-ig tart. A rendszer valódi hatékonyságát csak néhány év múlva lehet majd értékelni, amikor több évre visszamenőleg összehasonlíthatók a jégkárok mennyiségei a korábbi évek adataival. Az megállapítható, hogy a 2019-es rendkívüli időjárás ellenére az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten harmadával csökkent a jégkár aránya. A fokozott védekezés ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső, hiszen nincs olyan technológia, amellyel ez teljes mértékben kiküszöbölhető lenne. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06