Több mint 170 milliárd forintos veszteséget okozhat a koronavírus a dísznövényágazatnak

Több mint 170 milliárd forintos veszteséget okozhat a koronavírus a dísznövényágazatnak

MTI
A koronavírus-járvány csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak a kereskedelmi egységek nyitvatartásának korlátozása és a csökkenő kereslet miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez a dísznövénytermesztéssel foglalkozó kertészetek tervezett bevételének 69%-át, a kereskedelemi és zöldfelületi szolgáltatást végzők tervezett bevételének 70%-át jelenti - közölte a Magyar Díszkerteszek Szakmaközi Szervezete az MTI-vel.

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések az ágazat legforgalmasabb tavaszi szezonját érintik, a bevétel-kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Az ágazat egészét rendkívül érzékenyen érintő gazdasági folyamatok, súlyos veszélybe sodorják a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket, akik a kialakult helyzet miatt teljes tőkéjüket is elveszthetik.

Az ágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés. A bevételkiesést a vágottvirág-termesztők 85%-ra becsülik, az egynyári-, és balkonnövény termesztők 80%-ra, a díszfaiskolai termesztők pedig a tervezetthez képest 50% körülire várják.

A szakmaközi szervezet a dísznövényágazatot érő gazdasági következmények enyhítéséről, átmeneti fizetési könnyítésekről és a beavatkozás egyéb lehetőségeiről sürgős és megnyugtató intézkedéseket vár az Agrárminisztériumtól (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK). A helyzetről az Agrárszektor is beszámolt korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?