Itt az új magyar szabadalom: ilyen, amikor a légkörből iszik a növény

Itt az új magyar szabadalom: ilyen, amikor a légkörből iszik a növény

agrarszektor.hu
Egy magyar szabadalom révén a légköri pára is megköthető úgy, hogy a talajlakó mikroorganizmusok és hajszálgyökerek számára hozzáférhetővé váljon - hangzott el a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. A higroszkópos anyag filmet képez a talajfelszínen, és három hónapon át ellátja a feladatát. Ezután káros maradék nélkül elbomlik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A talajbaktériumok és -gombák részt vesznek a tápelemek átalakításában, mobilizilásában, amelyeket aztán a növények felvesznek. A mikroorganizmusok testéből és anyagcseretermékeiből áll össze maga a humusz is. Miközben a növények felszippantják a tápanyagokat, rengeteg vizet el is párologtatnak, de ennél is több nedvesség lép ki a légkörbe a talaj pórusain keresztül. A párolgást pótló csapadék azonban egyre hektikussan érkezik Magyarországra - mutatott rá Vattay Antal, a Water&Soil Kft. ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2020 konferencián Kecskeméten.

A klímaváltozás vízkészlet-kockázattal jár, a számítások szerint Magyarország ebből a szempontból a közepes kockázatú országok közé tartozik. Tény, hogy a Kárpát-medence jobban melegszik, mint Európa többi része, de az éves csapadékmennyiség nem fog számottevően változni, viszont 15 alkalommal fog megérkezni a teljes mennyiség fele. Vagyis özönvizes és aszályos periódusok váltják egymást. Ha a talajművelés nem segíti a vízmegőrzést, akkor azonos csapadékmennyiség mellett is vízproblémáink lesznek - intett az ügyvezető. Ezzel kapcsolatban cégük szabadalmaztatott megoldására hívta fel a figyelmet.

Vattay Antal (Fotó: Stiller Ákos)

A Vízőr egy erősen higroszkópikus, viszkózus anyag, ami magába szívja a légköri nedvességet, ugyanakkor a gyökérzet szívóereje képes azt kiszivattyúzni belőle, így a párolgással ellentétes irányú vízáramlási folyamat indul be a talaj felső rétegében. A hígított Vízőrből mindössze egy millilitert kell kipermetezni hektáronként. Bár a Vízőr saját tömegének 60 százalékát képes megkötni vízből, a fentiek alapján nem ennek köszönhető a hatékonysága, hanem annak, hogy ezt folyamatosan teszi: amint a talajélet kiszippantja belőle a folyadékot, újra pótolja azt a légkörből. Mindezt 3 hónapon át képes szolgáltatni, utána káros maradék nélkül elbomlik.

A biogazdálkodásban is engedélyezett készítmény hatására kedvezőbb viszonyok alakulnak ki a mikroorganizmusok számára a talajban, így növekedni kezd a számuk és tevékenységük, ami pedig a hozamok emelkedéséhez vezet - valahogy úgy, mintha öntöznénk, csak éppen öntözés nélkül. Ahol pedig öntözni kell, ott a cég eredményei azt mutatják, hogy a termék segítségével a vízpótlás költsége akár 50 százalékkal csökkenthető a szántóföldi kultúrákban.

A kedvezőbb talajnedvességnek tudja be Vattay Antal, hogy független kísérletben a napraforgóban a Vízőrrel kezelt terület termésátlaga 14 százalékkal volt magasabb a kontrollal szemben, kukoricában 12 százalékkal nőtt a hozam, míg cukorrépában 26 százalékkal. Kiemelte, hogy a mikroorganizmusok nagyobb száma nagyobb humuszréteget eredményez a talajban, azaz a Vízőr közvetve humuszképző szerepet is játszik, így az eljövendő termésekre is hatást gyakorol.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?