Új trendek a növényvédelemben: ezek lesznek a következő évek csodagépei

Új trendek a növényvédelemben: ezek lesznek a következő évek csodagépei

agrarszektor.hu
A 2020-as PREGA Konferencia és Kiállítás második napján tartották meg a növényvédelemmel és növénykondicionálással foglalkozó szekciót. A meghívott előadók a növényvédelmi előrejelzés szerepéről, a drónok mezőgazdasági felhasználásának különféle módozatairól és a földalatti öntözés előnyeiről tartottak prezentációkat. A szekciót Varga Péter, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alelnöke vezette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szekció Nagy László, a KITE Zrt. fejlesztőmérnökének előadásával kezdődött, aki a növényvédelmi előrejelzés a fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepéről beszélt, és bemutatta a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszerének keretén belül létrehozott, folyamatosan fejlesztett, országos szintű, kártevő előrejelzési és döntéstámogató rendszert. Nagy László elmondta, hogy a tömeges növényvédő szer hatóanyag-kivonások és az éghajlatváltozás, valamint ezek következményei új károsító problémákat generálnak, legyen szó a már ismert fajok életmódjának megváltozásáról, vagy egyenesen új, invazív fajok megjelenéséről. A fejlesztőmérnök szerint a növényvédelmi kezelés hatékonyságának egyik kulcsa a megfelelő időzítés, márpedig a 2000-es évek óta az időjárásban egyre extrémebb dolgok történnek, évszakok kezdetei és végei eltolódnak, ez pedig megnehezíti a kezelések időzítését és ütemezését. Ebben nyújthat segítséget a gazdáknak a vállalat országos kártevő előrejelzési felülete, amely számos szenzor, meteorológiai állomás és más automata mérőműszer által összegyűjtött adatokból állít össze átfogó elemzést az állati és növényi károsítók várható helyzetét illetően. A rendszer az áttelelés időjárási feltételeinek elemzésével, a fertőzéshez kedvező időjárási feltételek megfigyelésével és a lappangási idő hosszának kiszámításával képes előre jelezni, ha növénybetegségek megjelenésétől lehet tartani, de az állati kártevők megjelenését is prognosztizálni tudja az áttelelés időjárási feltételinek elemzésével, a tavaszi megjelenés előrejelzésével, valamint hőösszegszámítással a fenológiai előrejelzéshez. A rendszer ezek mellett a védekezés szükségességének eldöntésében, illetve a védekezés időpontjának optimalizálásában lesz majd a gazdák segítségére. Nagy László elmondta, hogy a jelenleg még fejlesztés alatt álló rendszernek lesz egy külső, bárki által használható országos része, és egy helyspecifikus, csak a regisztrált tagok számára elérhető felülete is.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Ezután Dr. Zalai Mihály, a Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetének docense beszélt a permetező drónok a növényvédelmi szerepéről és lehetőségeiről. Az előadó elmondta, hogy a dróntechnológia már eljutott arra a szintre, hogy a permetező drónok képesek legyenek a megfelelő hatékonyságra, és üzemi méretekben is használhatóak legyenek, de a nem megfelelő beállításokkal még elrontható a szóráskép. Jelenleg a permetező drónok elterjedése előtt kettő - leküzdhető - akadály áll:

  • a drónok hazai gazdálkodási gyakorlatba való beillesztése/optimalizálása
  • a hazai és az uniós jogrendbe való beillesztés, illetve a megfelelő jogszabályi környezet kialakítása

Zalai Mihály ezután részletesen kitért a drónok permetezés során jelentkező előnyeire:

  • talajvédelem - a drónok nem tapossák le a növényeket, és a talaj tömörülésével se kell számolni a használatukkkor
  • nem jelent gondot az állomány magassága - drónok a különböző fejlettségű állományok felé tudnak emelkedni
  • a növényvédelemben és a növénytáplálásban is használhatóak - lehetséges a drón-támogatott tápanyaggazdálkodás

Az előadásból kiderült, hogy egy drónos permetező egységhez a következő eszközökre van szükség:

  • drón
  • akkumulátorok
  • kisegítő eszközök, tartályok, távirányítók, pótalkatrészek
  • egy kisebb monitoring drón
  • akkumulátorok töltésére generátor
  • aggregátor
  • jármű
  • víz
  • növényvédő szer

Egy permetező drón pedig, mint az egység fő része a következő részekből áll:

  • szivattyú
  • csepegésmentes fúvókák
  • szórókeret
  • szintjelző
  • nyomás ellenőrző
  • szűrőrendszer
  • gps/rtk modul

Zalai Mihály ezután elmondta, hogy az ISM és a Farmgép már dolgozik a permetező drónos rendszerek optimalizálásán. Már fejlesztés alatt áll az úgynevezett P.E.A.R.L. rendszer, ami egy dróntöltő állomás lesz, ami folyamatos kapcsolatban lesz a drónokkal és egy felhőn keresztül a felhasználóval, az operátorral, szükség szerint pedig más felhőkkel és a hatóságokkal is. A rendszer képes lesz egyszerre több drónt is kiszolgálni, és pontosan fogja tudni, hogy az adott területre az adott drónnak mennyi permetszerre lesz (még) szüksége, de előnyei közé fog tartozni a biológiai hatékonyság, az üzembiztonság, a felhasználó-biztonság és az ellenőrizhetőség. Zalai Mihály zárásként elmondta, hogy a partnereik és a hatóságok mellett már a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézete is érdeklődik a rendszer iránt.

A szekció folytatásában Frikker Attila, a Duplitec Kft. üzletfejlesztési igazgatója és Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője beszélt arról, hogy milyen lehetőségei vannak a drónoknak az automatizált növényvédelemben. Frikker Attila elmondta, hogy a globális trendek szerint a drónos növényvédelem lesz a jövő, amit nem lehet megkerülni. A Duplitec Kft. erre a jövőre készül, folyamatosan bővítve az eszközrendszerét. A vállalat portfóliója jelenleg oktatásból, specializált szervizből, fejlesztésből, nagyvállalati megoldásokból, a fogyasztói üzletágból és gyártói együttműködésekből áll. Gyovai Szabolcs elmondta, hogy a drónos automatizált növényvédelem legfontosabb tulajdonsága a gyorsaság lesz. Gyors lesz a felvételezés, a feldolgozás, a döntés és a reagálás. Gyovai Szabolcs arról is beszélt, hogy a monitoring drónok nem fogják helyettünk elvégezni a munkát, csak azt mutatják meg, hol van a probléma. Ezt viszont nagyobb területen, messzebből és gyorsabban tudja elvégezni, mint az ember. A monitoring célja ugyanis a növényborítottságnak, a növények egészségi állapotának, a stressznek és a fenológiai állapotnak a felmérése. És bár az adatfeldolgozás automatikus, a döntéshez még mindig az ember kezében van. Gyovai Szabolcs szerint a drónok talán legnagyobb előnye az, hogy akár 90% feletti szermegtakarításokat is el lehet érni velük, mert az ember egy ilyen drónnal csak oda juttat ki vegyszert, ahová kell.

Dr. Sisák István, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán tudományos főmunkatársa a precíziós gazdálkodás és a drónok alkalmazási területei kapcsán a növényvédelemről és a növénykondícionálásról beszélt. Szerinte a monitoring drónok lesznek a precíziós mezőgazdaság folyamatirányítási rendszerének alapvető eszközei, és az általuk gyűjtött adatok adják majd ennek a rendszernek az alapját. Dr. Sisák István szerint a jövő gazdálkodóinak az adatalapú logika mentén kell elindulniuk, és racionális döntéseket kell hozniuk, vagy növénymodelleket kell használniuk. Ezekben vannak célváltozók (biomassza, termés, levélfelület-index), független változók (genetika, technológia, biotikus és abiotikus környezeti feltételek), függvények (modell struktúra), maga a modell és végül a kalibrálás. Érdekesség azonban, hogy - bár a technológia meglenne hozzá -  mégsem drónfelvételekkel kalibráljuk a modelljeinket, még mindig az űrfelvételek dominálnak ezen a téren. Dr. Sisák István előadása végén a az alábbi következtetéseket vonta le a drónok növényvédelmi szerepét illetően:

  • viszonylag egyszerű dolgokat kell pontosan mérnünk (LAI, magasság, fejlődési stádium)
  • a legérzékenyebb növekedési fázisokra kell koncentrálni
  • a táblán belüli kezelési egységekre eltérő modellek alkalmazhatók
  • a monitoring rendszer megsokszorozhatja a felhasználó tudásának hasznosulását (ez a jelen)
  • ha a növénymodelleket kellően sok adattal tanítottuk, a mezőgazdaság is önvezető módba kapcsolhat (ez már a jövő)

Balassa György, az Agron Technologies Kft. munkatársa a növényvédelemben használható monitoring drónok kapcsán a hazai fejlesztésű vizsgálati megoldásokról tartott beszámolót, amelynek keretén belül bemutatta az AGRO-monitoring döntéstámogató és előrejelző rendszert is. A rendszer az adatgyűjtéshez távolsági spektroszkópiát használ, a mérések pontosságát pedig csak a kalibrálás pontossága befolyásolja. A mérések pontosságának validálására pedig statisztikai módszereket használnak. Balassa György szerint bonyolult számításokkal akár kilogramm/hektár alapon is fel lehet becsülni a növények tápanyag-igényét. Az előadó szerint a drónok jelenleg adatgyűjtésre, valamint fizikális és élettani vizsgálatokra alkalmazhatóak, de a jövőben használhatjuk majd őket hozambecslésre, beltartalom becslésére, betegség előrejelzésre és patogén azonosításra, fenotipizálásra, a munkafolyamatok automatizálására, differenciált permetezésre és makroelem ellátottság becslésére.

Török Gyula, az Agrobot Kft. tulajdonosa arra a kérdésre kereste a választ, hogy a jövőben a drónok a permetezésben és/vagy a monitoringban játszanak-e nagyobb szerepet, valamint bemutatta az ABZ DRONE saját fejlesztésű, egyedi szórórendszerét is. Török Gyula a mezőgazdasági drónok szerepét a folt- és állománykezelésben, a nehezen megközelíthető táblákra történő kijuttatásban (növényvédőszerek, lombtrágya, baktériumtrágya) és a monitoring elemzésekben látta. Azt viszont szerinte nincs eléggé hangsúlyozva, hogy a drón csak egy szállítóeszköz, ami kijuttatja a permetező anyagot a helyszínre, de a kezelés sikeressége a permetezőeszközön múlik. A piacon elérhető legtöbb drón hidraulikus permetezőrendszerrel van ellátva, ami csak 50%-ban képez megfelelő méretű cseppeket. Mivel a permetezés során az apró cseppekből ugyanannyi permetlével nagyobb területet lehet lefedni, nem mindegy, mekkora cseppeket képez a rendszer. Török Gyuláék ezért egy olyan, tökéletes szórórendszer megalkotását tűzték ki célul maguk elé, ami szabályozható, és képes az egységes, 100%-ban megfelelő cseppméret képzésére. Az eredmény egy olyan permetezőrendszer és drón lett, ami több mint 6 hektárt tud óránként (és drónonként) kezelni, az irányított léátfolyásnak és a szabályozható cseppképzésnek köszönhetően pedig 30-50%-kal kevesebb növényvédőszerre van szüksége, a vízmegtakarítása pedig több mint 90%-os. Szántóföldön 8-15 liter/hektár lémennyiséggel dolgozik, szőlőben 20-40 liter/hektárral, foltkezelésnél pedig akár 90%-os is lehet a vegyszermegtakarítás.

A szekció utolsó előadását Sziklai Gábor, a Netafim Ltd. munkatársa tartotta, aki a földalatti precíziós öntözés és a tápanyag-utánpótlás gyakorlati módszereiről beszélt. Az előadó a bevezetőjében szóvá tette, hogy a precíziós gazdálkodás során szinte mindenki csak a gépekre és a növényvédelemre fókuszál, pedig a gazdálkodás egyéb területein is komoly eredményeket lehet elérni, például a precíziós öntözéstechnológiában, hogy csak egy példát mondjon. Sziklai Gábor ezután arról beszélt, hogy a földalatti öntözés előfutára a csepegtetéses mikroöntözés volt. A földalatti rendszert a 2000-es évek elején találták fel, és abban rejlik a legnagyobb előnye, hogy pont a megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagot lehet vele kijuttatni a növényekhez, aminek következtében ahhoz képest is gyorsan megtérül, hogy a hagyományos rendszereknél drágább. A rendszer közvetlenül a gyökérzónába juttatja a szükséges mennyiségű vizet és/vagy tápanyagot, telepítésével pedig az érintett tábla 100%-a öntözhetővé válik, a nyomáskompenzált szifonos megoldásnak köszönhetően még a domborzat se jelent többé problémát. Sziklai Gábor elmondta, hogy Magyarországon ez a technológia csak két éve van jelen, pedig bizonyítottan magasabb hozamot eredményez, mint a föld feletti öntözési rendszerek használata. Az előadó végül arról is beszélt, hogy a Netafim Ltd. a földalatti öntözőrendszerek telepítésének során teljeskörű szolgáltatást nyújt az előzetes tervezéstől a kivitelezésen át a vevőszolgálati támogatásig.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03