Nagyon okos: mobilalkalmazás segíti az öntözés hatékonyságát

Nagyon okos: mobilalkalmazás segíti az öntözés hatékonyságát

agrarszektor.hu
Új mobilos alkalmazást és öntözésirányító rendszert fejlesztenek a gazdáknak, hogy javítsanak a vízfelhasználás hatékonyságán. A Texas A&M AgriLife nevű mezőgazdasági program szakemberei egy olcsó, könnyen használható mobilalkamazást és egy hozzá tartozó öntözésirányító rendszert fejlesztenek a gazdáknak, hogy javítsák a vízfelhasználuk hatékonyságot, ezáltal folytathassák a gyapottermelést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az alkalmazás adatokat fog gyűjteni a növényekről az öntözőrendszereken elhelyezett szenzorokból, valamint fel fogja használni az online források időjárási adatait, és ezekből fogja összeállítani a való idejű öntözési tervek és ezek lehetséges gazdasági kimeneteleinek több lehetséges kombinációját, írta meg a Future Farming. Ezek az információk a gyapot vegetációs időszakának múltbéli és a közeljövőt illető, becsült időjárási adataival, valamint a gazdasági modellekkel együtt segítenek majd a gazdáknak megbecsülni a várható hozamot, a szükséges öntözési szinteket és a különféle öntözési stratégiák által elérhető nettó bevételt.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
Amennyire mi tudjuk, egyetlen jelenleg létező applikáció sem használja a rövidtávú időjárási előrejelzéseket a valós idejű öntözési tervek készítéséhez, csak a miénk

 - mondta Srinivasulu Ale, a Texas A&M AgriLife kutatási részlegének hidrológus-térinformatikusa, a projekt vezetője.

Az applikációt Texas Rolling Plains nevű régiójában fejlesztik, amely az állam gyapottermelésének mintegy 13%-át adja. Azonban az ismétlődő szárazságok és a csökkenő talajvízszintek miatt a gyapottermesztés a térségben kihívásokat küzd. Az előrejelzések szerint a jövőben a melegebb és szárazabb éghajlati viszonyok miatt nagyobb talajvíz-mennyiségre lesz szükség ahhoz, hogy ne szűnjön meg a gyapottermelés a térségben. Ahhoz viszont, hogy ez fenntartható legyen, a termesztőknek át kell állniuk a hatékonyabb vízhasználatú öntözési módszerekre.


Amint az első terepi tesztek eredményei hitelesítésre kerülnek, a rendszerre további tesztek várnak. Ezeket már kiválasztott termelők fogják elvégezni, akik különféle növényi, talajbéli, öntözési kapacitási és időjárási körülmények között fogják kipróbálni az alkalmazást. A tervek szerint azt applikáció fejlesztése az év végére fejeződne be, és 2021 nyarán tesztelnék a működését a földeken, kereskedelmi forgalomba pedig 2021 őszén kerülne. A tudósok reményei szerint a kész rendszert már más növények öntözésére is lehetne használni Texasban, de az egész világon bárhol másutt is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06