Öntözés olcsón: ezzel a módszerrel rengeteget spórolhatnak a gazdák

Öntözés olcsón: ezzel a módszerrel rengeteget spórolhatnak a gazdák

agrarszektor.hu
A tunéziai iFarming startup kifejlesztett egy applikációt, amely az IoT eszközök adatait felhasználva képes megjósolni a gazdák vízszükségleteit, és segítséget nyújthat a vízfelhasználás kezelésében is. A Phyt'Eau nevű applikáció, alkotói szerint több mint egyharmadával csökkentheti a gazdák vízhasználatát, de az öntözés költségeit is majdnem ennyivel fogja vissza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az applikációt azzal a céllal hozták létre, hogy segítsenek a gazdáknak és a szakmai hivatalok ügyintézőinek felvenni a harcot az aszályos időszakokkal. A Phyt'Eau használatával a gazdák biztosak lehetnek benne, hogy a növényeik megkapják azt a vízmennyiséget, amelyre szükségük van, ráadásul az applikáció valós idejű irányítást ad a gazdáknak a vízfelhasználás felett. Az alkalmazás az IoT szenzorok segítségével hatalmas mennyiségű adatot gyűjt össze, amelyet aztán arra használ fel, hogy az ismétlődő mintázatok alapján megjósolja a várható időjárást, olvasható a Springwise oldalán.

Az így kapott időjárási előrejelzések birtokában a gazdák sokkal jobban és pontosabban intézhetik a vízfelhasználásukat, ezáltal elkerülhetik például a növényeik túlöntözését, de az alkalmazás a regionális hatóságoknak is segíthet az adott éghajlaton legjobban termő haszonnövények megtalálásában is. Az IBM ernyője alá tartozó iFarming állítása szerint a Phyt'Eau 40%-kal csökkenti a gazdák vízfelhasználását, az öntözés költségeit pedig mintegy 25%-kal fogja vissza. Az applikáció angol, francia és arab nyelveken érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06