Paradicsomtermelés: a lengyelek iszonyúan jönnek felfelé

agrarszektor.hu
Minden európai zöldségpiacon fontos szerepet játszik a paradicsom. A fogyasztói kosarakban általában ez képviseli a legnagyobb mennyiséget a zöldségek közül, de legalábbis a legnagyobb értéket - írja az ami-informiert.de.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A paradicsom mindig is előkelő helyen állt az európai fogyasztók életében, és mintha még növelné is előnyét a többi zöldségféléhez képest.  A termékért kiadott összeg egyre csak nő, és ennek hátterében az ami-informiert.de szerint az áll, hogy egyre inkább szegmentálódik a kínálata. A prémium termékek aránya ráadásul gyorsabban növekszik, mint a standard paradicsomé. Ez általában a koktélparadicsomok körének bővülését jelenti, ahol egységnyi tömegre magasabb árat kérhet el a termelő, illetve kereskedő. 

Mint arról az agrárszektor.hu már írt, a koktélparadicsomot eleve drágább előállítani, mivel több kézimunkát igényel a szedése, szortírozása. Ugyanakkor a kisebb térfogatban jellemzően több beltartalom (szárazanyag, íz) koncentrálódik, több szuperédes fajtát is találunk ebben a termékkörben. Az apró termések árát kisebb, exkluzívabb kiszereléssel jelentősen növelni lehet.

Az egyes európai államokban eltérő mértékben bővül a paradicsom kínálata, amit természetesen nemcsak a hazai termelés növekedése, hanem az import fokozódása is befolyásol. A zöldségfélék közül az egyik legnagyobb mennyiségben utaztatott termék a paradicsom, a legtöbb tagállam életében az első helyet foglalja el az export- vagy importlistán.

Az alábbi táblázatban feltűnhet, hogy Közép-Európában lendületesebben növekszik a termelése, mint Dél-Európában, ahol már az extrém hőség akadályozza a további fejlődést. A legnagyobb mértékben a lengyelek, a németek és az osztrákok  kibocsátása nőtt. A lengyelek éves szinten 5,6 százalékkal tudják növelni a paradicsom előállítását, amiben az alacsonyabb bázis is közrejátszik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?