Egyik szemük sír, a másik nevet a zalai gazdáknak: durván játszadozik velük az időjárás

MTI
Zala megyében a csapadékos időjárás megnehezíti a betakarítási munkákat, ugyanakkor az esőzések elősegítik a vetések megerősödését - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megyében a 29 550 hektárt meghaladó termőterület csaknem 60 százalékán végeztek a kukorica betakarításával, a hektáronkénti átlaghozam 8,6 tonna - jelezte Süle Katalin. Hozzátette, hogy az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben. A napraforgó minősége és olajtartama is megfelelő, a 7649 hektáron termesztett napraforgó hektáronkénti átlaghozama 2,85 tonna volt. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az őszi vetések nagy része már befejeződött, csak azok a területek vannak hátra, ahol a kukorica betakarítása után szeretnének még vetni. Zala megyében a teljes vetésterület 110 ezer hektár: az őszi és a tavaszi vetések tervezett nagysága 43-43 ezer hektár, a terület többi része az állandó kultúráké, egyebek közt a lucernáé, illetve parlag. Az őszi káposztarepcét 16 110 hektáron, míg az őszi árpát csaknem 3 ezer hektáron vetették el. Az őszi búza vetésterülete közel 21 ezer hektár, 150 hektáron rozs, 1380 hektáron pedig tritikálé került a földbe. 

A repce vetések jól fejlettek, nagy részüket már regulátorozták a gazdák, hogy a levélzet helyett a gyökérzet és gyökérnyak erősödjön. Az eljárás egyben gombaölő szeres kezelés is, a terület nagy részén már szükség volt a rovarkártevők elleni védekezésre. A párnapos csapadék hatására az őszi kalászos vetések már kizöldültek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?