Stabilak a terményárak - Kezdhetünk inni a medve bőrére?

agrarszektor.hu
Október utolsó napjaira fordult egy kicsit a terménypiac és nem kizárt, hogy hosszabb távon is érvényesülő, áremelkedést hozó folyamat indult el. Az okok közül az elemzések a maláj pálmaolaj drágulását emelik ki, hozzátéve, hogy ennek egyik mozgatója a kínai biodízeligény felfutása. Márpedig egyik olajnövény húzza maga utána a másikat is. A trendet az éppen folyó betakarítások eredményei befolyásolják. Eközben a búza ára kellemesen felfelé kanyarodik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napraforgónál az ukrán betakarítás továbbra is lefelé nyomja az árakat, a legutóbbi elemzői információk alapján a várható átlaghozam jobb lesz, mint a tavalyi volt, az egy héttel ezelőtti adatok alapján 2,43 t/ha a tavalyi 2,24 t/ha-ral szemben. Ennek is következménye, hogy az ukrán napraforgóolaj-exportárak az elmúlt másfél-két hónapban a 770 USD/tonnás szintről 680 USD/tonnára csökkentek. Ez van hatással az európai fő piaci árra is, az augusztusi csúcshoz képest a mostani jegyzések 10%-kal vannak lejjebb, és ez érezhető az itthoni felvásárlási árakon is.

A búzapiac viszont fordult egy jelentősebbet, és ennek egyértelmű oka az orosz kínálat drágulása, ami amellett következett be, hogy tulajdonképpen nincs hiány. Ezzel egyidejűleg az ukrán búzaexport már teljesítette kb. a felét az egész évre várt mennyiségnek. Ez a hír már önmagában is erősítette az árakat, és az ehhez kapcsolódó francia, USA-ból jövő árindikációk is mind az emelkedést erősítették. Így tudott a búza jegyzése, ára most már tonnánként 20 dollárral emelkedni egy hónap alatt. A további áremelkedés hűtésére is szolgálhat az az egyiptomi közlés, miszerint közel 5 hónapra elegendő készlettel rendelkeznek, és bár nem mondták ki, de lehet, hogy ez a vételi tenderekben szünetet hozhat.

És hogy mindez minket hogyan érinthet? Elsősorban az olajosmagvak árának stabilizálódását hozhatja a külső piaci helyzet, míg a búza esetében már érezhető, hogy vannak vételi érdeklődések - ezek az első negyedév árait határozhatják meg döntően. A fekete-tengeri árak emelkedése azonban még nem jelenti feltétlenül a hazai árszint felfutását, hiszen a szállítási körülmények - főként a Duna vízállása - már okoztak az elmúlt években is kellemetlen perceket.

A kukorica piaca most alakul, érezhető, hogy a korábbi eladások és a mostani új eladások árszintje nem sokban különbözik - jobb esetben nem mennek lefelé az árak, viszont folyamatos veszélyt jelent kb. 30 millió tonna ukrán kukorica értékesítése, mert ebből 1,2 millió tonnára külön kvóta van az EU-s országok felé. Az európai betakarítás lassan a vége felé közeledik, a végleges eredmények alapján még lehetnek kilengések, de a határidős piac árszintje nem felfelé mozdult el az elmúlt napokban. A trend továbbra is inkább tartott, enyhén csökkenő és ez várható itthon is.

Bidló Gábor

Budagabona/PrudensCeres

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03