Ötven növény, ami a jövő élelmiszerévé válhat

Szakértői becslések szerint 2050-re körülbelül tízmilliárdra fog nőni a Föld lakossága, akiket mind élelmezni kell majd, ráadásul minél sokoldalúbban és egészségesebben, ha azt akarjuk, hogy az ember is, és a Föld is fennmaradjon. Jelenleg azonban az emberiség 75%-a mindössze 12 növény- és 5 állatfajjal táplálkozik. A 12 mezőgazdasági termény 60%-át is három növény adja, a kukorica, a búza és a rizs. Ez az egyoldalú táplálkozás pedig nemcsak az emberiség egészségére veszélyes, de a bolygó biodiverzitását is fenyegeti. Íme 50 növény, ami változtathat ezen!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Knorr, az ENSZ Egészségügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO, a World Wildlife Fund, azaz a WWF, elismert tudósok, dietetikusok és mezőgazdasági szakértők közösen összeállítottak egy jelentést, amely "A jövő 50 élelmiszere" nevet viseli. Ez a kiadvány azokat a növényeket vette sorra, amelyek magas tápértékkel, relatíve kicsi környezeti hatással rendelkeznek. A növények némelyike nagyobb terméshozamú lehet, mások ellenállnak a klímaváltozás hatásainak és a szélsőséges időjárási körülményeknek, megint mások gazdagok valamely nélkülözhetetlen tápanyagban.

A kiadvány elkészítőinek célja a biodiverzitás növelésén túl az a céljuk, hogy a világ minden táján ismertté és elérhetővé tegyék ezeket az élelmiszereket, hogy az emberiség minél egészségesebben, változatosabban étkezhessen a jövőben. Az általuk összeállított listán az alábbi tizenegy kategóriába sorolható ötven növény szerepel. A teljes tanulmány itt olvasható angolul.

A jövő ötven élelmiszere:

1. Algák - Ezek a tápanyagban gazdag növények adják a Föld oxigéntermelésének felét, továbbá a tengeri ökoszisztéma létfontosságú elemeit jelentik. Külön előnyük, hogy egész évben termeszthetőek, és nem igényelnek sem műtrágyázást, sem permetezést. A listára felkerült algafélék közé tartozik a laver hínár és a wakame hínár.
2. Babfélék és hüvelyesek - A magas élelmirost-, fehérje- és B-vitamintartalmú babfélék és hüvelyesek komoly hányada rossz minőségű talajban vagy minimális csapadék mellett is képes fejlődni, valamint képesek megkötni a levegőben levő nitrogént, amelyet később felhasználhatnak. A listába beválasztott 50 növény közé tartozik az adzuki bab, a fekete teknős bab, a lóbab (vagy fava bab), a bambara bab, a tehénborsó (más néven tehénbab, homoki bab, csicseribab), a lencse, a mamara bab, a mungóbab és a szójabab.
3. Kaktuszok
- A kaktuszok rengeteg vizet tárolnak, így nagyon száraz időjárási körülmények között is megteremnek. Vitaminokban, rostokban és aminosavakban gazdagok. A jövő 50 élelmiszere közé tartozik a fügekaktusz vagy medvetalp kaktusz (nopal), mivel a növény gyümölcse, levele, szára és olaja is ehető, Mexikóban pedig már most is a közkeletű élelmiszerek közé tartozik.

4. Gabonafélék - Növényi eredetű táplálékbevitelünk közel 60 százalékát a fehér rizs, a búza és a kukorica teszi ki, pedig néhány kevésbé ismert fajta is tápláló és fenntartható alternatívát kínálna. Ezen kevéssé ismert fajták elterjedése látványosan változatosabbá tenné a táplálkozást, és a termőtalaj minőségét és egészségét is javítaná. A jövő 50 élelmiszere közé tartozik az amaránt, a hajdina, a köles, a fonio, a kamut (khorasan búza), a quinoa, a tönköly, a teff és a vadrizs.
5. Édes zöldségek - Ezeket a gyümölcsöket gyakran sorolják a zöldségek közé, de azoknál édesebbek, gyakran szénhidrátban és vízben gazdagabbak. A melegebb éghajlatokon teremnek, és általában magas C-vitamin- és rosttartalmúak. A jövő 50 élelmiszere listára a tökvirág, az okra és a narancssárga paradicsom került fel.

6. Leveles zöldségek - A legtáplálóbb és legrugalmasabban felhasználható zöldségfélék közé tartoznak - magas élelmirost- és ásványianyag-tartalmuknak, de alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően rendkívül egészségesek. A jövőben fontossá váló növények közé tartozik a céklazöld, a rapini brokkoli, a fodros kel, a moringa, a töklevél, a pak choi, a vöröskáposzta, a spenót és a vízitorma.
7. Gombafélék - Több mint 2000-féle ehető gomba terem a Földön, ráadásul gyakran olyan területeken is megmaradnak, ahol más élelmiszerek nem. B- és D-vitaminokban, fehérjékben és rostokban gazdagok. A szakemberek szerint a jövő fő élelmiszerei közé fog tartozni a téli fülőke (enoki gomba), a bokrosgomba (maitake) és az ízletes rizike.
8. Diófélék és magok - Nem véletlen, hogy ezeket a fehérjében gazdag magvakat gyakran nevezik szuperélelmiszereknek is. Fehérjékben, E-vitaminban és hasznos növényi zsíradékokban gazdagok, az ízük pedig párját ritkítja. Mégis csak alig néhány fajt fogyasztunk közülük rendszeresen. A jövő 50 élelmiszere között kapott helyet a kendermag, a lenmag, a szezámmag és a dió.

9. Gyökérzöldségek - Ezek roppanós és színes gyökerű, leveles zöldű növények, amely részüket az élelmiszerpazarlás minimalizálása érdekében szintén elfogyaszthatunk. Ezek a fajta zöldségek többféle vitaminban és ásványi anyagban is gazdagok, nem beszélve arról, hogy a betakarításuk után meglehetősen sokáig elállnak. A jövőben fontos élelmiszerek közé tartozik a fekete salátabakszakáll, a petrezselyemgyökér és a jégcsapretek.
10. Csírafélék - A csíráztatással megduplázható, esetenként megháromszorozható a növények tápértéke. A szakértők szerint a jövő egészséges élelmiszerei közé fog tartozni a lucernacsíra, a csíráztatott vesebab és a csíráztatott csicseriborsó. (A magok és babfélék meleg, nedves környezetben csíráztathatók, ami ugyanakkor a baktériumok fejlődésének is ideális, ezért fogyasztás előtt fontos alaposan megmosni a csírákat!)
11. Gumósok - A gumósok a föld alatt nőnek, ahol a hideg vagy száraz hónapok alatt megőrzik a tápanyagokat. Szénhidráttartalmuk magas, ezért értékes energiaforrások. Változatos formákban és elkészítési módokon fogyaszthatóak. A kevéssé megszokott gumósok fogyasztása pedig ellenállóbbá, tápanyagokban gazdagabbá teheti az élelmiszertermelést. A jövő 50 élelmiszere közé tartozik a lótuszgyökér, az ube (lila édesburgonya), a jamgyökér és az indonéz vörös (cilembu) édesburgonya.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06