Itt a válasz a klímaváltozásra: jön a szárazságnak ellenálló árpa

agrarszektor.hu
Tudósok izolálták az árpában a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős gént. A felfedezéstől a tudósok azt remélik, hogy a jövőben a növények ellenállóbbá tehetők a globális felmelegedés egyes hatásaival szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatóinak sikerült felismerniük és elkülöníteniük az árpában a szárazságnak való ellenállásért felelős gént - írta meg a The Guardian. A tudósok közel öt évig dolgoztak ennek az egy génnek, a HvMYB1 az elkülönítésén, mivel az árpában több, mint 39 ezer gén található. A kísérletek azt bizonyították, hogy azok a növények, amelyekben ez a gén nagyobb gyakorisággal fordul elő, jobb eséllyel élik túl az aszályos időszakokat. A tudósok úgy vélik, hogy a felfedezésük különösen fontos lehet a gabonaiparban, amelynek a klímaválság miatt egyre több kihívással kell szembenéznie.

A Heriot-Watt Egyetem kutatója, Peter Morris vezette a kutatást. "Azzal, hogy megnöveltük a gén előfordulásának gyakoriságát a tesztnövényekben, és aszályos körülményeket szimuláltunk, be tudtuk bizonyítani, hogy azok a növények, amelyekben a HvMYB1 fokozottabban jelen van, képesek a hosszabb ideig tartó aszályos időszakok túlélésére. Ennek a felfedezésnek köszönhetően a jövőben képesek leszünk a szárazságnak jobban ellenálló növényeket létrehozni."

A szárazság már hatással van a termékhozamokra, hiszen a 2018-as európai gabonaaratást is nagyban befolyásolta - mondta Peter Morris. A hosszú és száraz nyár komoly hatással volt a hozamokra és azok minőségére is. Ahogy a klímaváltozás egyre közeledik, és egyre szélsőségesebb évszakokban van részünk, kiemelkedően fontos, hogy a gabonaellátás folytonosságának fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?