Imádkoznak a magyar gazdák: egyetlen dolgon múlik az idei búza csúcsminősége

agrarszektor.hu
Jobb lehet idén a búza minősége mint az elmúlt években, ehhez azonban arra van szükség, hogy az aratás alatt már ne essen nagyobb mennyiségű eső. Mennyiségileg ugyan csak gyenge-közepes termés várható, de ha minden jól megy, akkor augusztus elsejére befejeződhet a búza betakarítása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha a következő napokban nem esik nagyobb mennyiségű eső, akkor akár augusztus elsejére is végezhetnek a gazdák a búza aratásával - mondta az InfoRádiónak Vancsura József, a Magyar Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. Nagy melegben általában tíz nap alatt be szokott fejeződni a búza betakarítása, idén azonban az esők miatt biztosan több időre lesz szükség. Az elmúlt napokban ismét leesett 10-20 milliméter csapadék az országban, így a hétvégén leállt az aratás, és csak a hét elején indulhatott újra, ráadásul csak azokon a területeken, ahol a gabona megfelelő módon megszáradt. A kombájnok ugyanis csak akkor tudják kicsépelni a gabonát, ha az kellően száraz, és csak így kerülhet a magtárakba - hangsúlyozta a tiszteletbeli elnök.

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás

Mennyiségileg gyenge-közepes termés várható, a minőség azonban jobb lehet, mint az elmúlt években, főleg ha nem lesz már nagyobb eső, amely kimosná a sikért a kalászból - közölte Vancsura József. A nagy aszály után érkező sok eső miatt a búza a déli megyékben sarjúkalászokat, oldalkalászokat hozott, és ezeken a szemek később érnek be. Ez komoly fejtörést okozott a gazdáknak, a nagy meleg miatt azonban végül ezek is időben beértek és ezek a búzatáblák is betakarításra alkalmassá váltak. Ez a folyamat valószínűleg az északi megyékben is le fog majd zajlani - tette hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?