Kevesebb hazai dinnyét ehetünk idén?

agrarszektor.hu
Idén a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a hazai zöldségtermő terület, szinte csak a zöldborsó felületét növelték a gazdák. A görögdinnye-termesztés felülete folyamatosan csökken, a 10 évvel ezelőttinek már a 80 százalékát sem érjük el. Még rosszabb a helyzet krumpliból, ahol 60 százaléknál járunk. A FruitVeb szerint nincs ok a pánikra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zöldségféléket tavaly 91,2 ezer hektáron termeltünk (ez 1,7 ezer hektárral haladta meg a 2017. évit). A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba (NAIK) integrált, és így nevet is váltó Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében az áll, hogy a burgonya 2019-ben tervezett vetésterülete 10 ezer hektár körül alakult a felmérés idején. Tavaly a beültetett terület még 13,5 ezer hektár volt. 2018-hoz képest nagyobb területen terveztek viszont étkezési paradicsom és zöldborsó termelével foglalkozni, ugyanakkor

a csemegekukorica tervezett területe 13,6 százalékkal, a vöröshagymáé 3,1 százalékkal, a zöldpaprikáé 21,5 százalékkal, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé 18,3 százalékkal és a görögdinnyéé 10,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A jelenséget a FruitVeB szakmai igazgatója, Hunyadi István azzal magyarázta avg.hu-nak, hogy egyes zöldségféléknél az előző évi piaci történések, másoknál a zöldségfeldolgozók igényei szabják meg a termőterületet. Az ingadozás tehát természetes jelenség, mindez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon. Hunyadi István szerint a csemegekukorica esetében a több mint 4 ezer hektáros termőterület-visszaesés abból adódhat, hogy csökkent a feldolgozóüzemek igénye.

Tavaly így alakultak a termőterületek és a területi arányok a  zöldségfélék előállításában:

A burgonya-termeléssel több írásunkban is foglalkoztunk már. Az alábbi grafikonon a területcsökkenést némiképp ellensúlyozó terméspotenciál-növekedés is érzékelhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?