Kína hihetetlen összegeket költ a szója és a kukorica termelésének támogatására

agrarszektor.hu
Kína idei célkitűzése, hogy búzából és rizsből megőrizze teljes önellátottságát, valamint fokozza a szója és a kukorica termelését. Ezt gáláns támogatásokkal ösztökéli is. A kínai kormányzat az uniós polgárok számára elképzelhetetlenül nagy összegeket költ a stratégiai szektorok dotációjára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyakorlatilag befejeződött a kukorica és az egyéb tavaszi növények elvetése Kínában. A vízi erőforrásokért felelős minisztérium várakozásai szerint az idei szezon is száraznak ígérkezik a térségben, az észak-kínai termőkörzetben a nyári időszakban az időjárási anomáliák kockázata is nagyobb az átlagosnál. Kína idei célkitűzése,  hogy búzából és rizsből megőrizze teljes önellátottságát, valamint fokozza a szója és a kukorica termelését. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború azonban nem kedvezett a szója és kukorica vetésének, mivel a kormányzat az utolsó pillanatig halogatta annak eldöntését, hogy melyik kultúrát millyen mértékben támogatja idén. November helyett csak idén döntött arról, hogy

a szója támogatását változatlan szinten hagyja (670 dollár/ha, 190 ezer forint/ha), míg a kukoricáét a duplájára, 223 dollárra (63 ezer Ft/ha) emeli.
190 ezer forint/ha a szója dotációja

Az egyes tartományok ezen felül is támogathatják a termelést. Ha belegondolunk: több mint 41 millió hektáron kell biztosítani a kormányzatnak a kukoricatámogatást, és a szója is több mint 8 millió hektárt foglal el. Az extratámogatás ellenére valamelyest csökkent az alapvetően takarmányozási célra vetett kukorica termőterülete idén, ami a sertéspestisnek köszönhető.

Kína sertésállománya 13 százalékkal zsugorodik idén az afrikai sertéspestis miatt,

374 millió egyedre eshet, ami a sertéshústermelést 5 százalékkal veti vissza - számol az USDA. Pillanatnyilag nem látszik, mikorra térhet magához a szektor a járvány okozta sokkból. Az ágazatot ellátó kukoricatermelés idén 2,3 millió tonnával kevesebb, 255 millió tonna tengerit szolgáltat. Az igény azonban 282 millió tonna lenne, így az import fokozódni fog ebből a terményből. Búzából a 2019/20-as gazdasági évben 131,5 millió tonna teremhet, rizsből pedig 207 millió tonna várható. Mindkettőből önellátó az ország, előbbiből 124 millió tonnára, utóbbiból 145 millió tonnára van szüksége.

Kína sertéshús-termelése az északkeleti régióba összepontosul, távolabb a nagyobb népsűrűségű területektől. Az afrikai sertéspestis terjedését ilyen koncentrált állomány mellett csak a biobiztonsági intézkedések fokozásával lehet megfogni. Ehhez az is szükséges, hogy a takarmányipar is szorosabb vertikális kapcsolatokat építsen ki Kína kukoricaövezetében, ahol a termeléstől a tároláson át a feldolgozásig minden integráltan folyik. Úgy tűnik, a specializáció is elkerülhetetlen: a déli tartományok takarányipara egyre inkább átáll az akvakultúra és a baromfiszektor kiszolgálására, míg az észekkeleti régió takarmányipara az ottani sertéstartóknak szállít.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?