Egy országnyi krumpli veszett oda a tavalyi aszályban Európában

agrarszektor.hu
Tavaly 8,3 millió tonnával kevesebb burgonya termett az EU-ban, ami nem sokkal kevesebb, mint Németország teljes tavalyi össztermése. Igaz, ők maguk a potenciális termés 24 százalékát veszítették el az aszályban - összegez az eilbote-online.com.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt évben 53,9 millió tonna burgonya termett az unió országaiban,13,3 százalékkal, vagyis 8,3 millió tonnával kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiesett mennyiség nem sokkal kevesebb, mint amennyi krumplli összesen termett tavaly Németországban (8,9 millió tonna).


Németország az unió legnagyobb burgonyatermelőjeként a közösség termésmennyiségének ötödét képes előállítani, 2018-ban azonban 24 százalékkal kevesebb krumpli előállítására volt képes. Az elmúlt hat év átlagát figyelembe véve pedig 17,6 százalékos a kiesés. A német meteorológiai statisztika szerint az elmúlt év a valaha mért hatodik legszárazabb volt az országban, amelyet a burgonya különösen megsínylett. Németországban tavaly 252.200 hektáron termelték ezt a fontos népélelmezési cikket, ami 1700 hektárral volt kevesebb, mint 2017-ben. A legnagyobb burgonyatermelő régió Alsó-Szászország, ahol tavaly 4,2 millió tonna burgonyát állítottak elő. Bajorországban 1,5 millió tonna, Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig 1,3 millió tonna volt az össztermés. Ez a három tartomány termelte meg a teljes tavalyi krumplimennyiség csaknem 80 százalékát.

A kisebb európai termésnek tudható be, hogy az étkezési burgonya nagykereskedelmi átlagára a tavalyi 300 euró/tonnáról (96 Ft/kg) 10%-kal 330 euró/tonnára (106 Ft/kg) növekedett az idén tavasszal, a magyar kiskereskedelemben pedig 300 forint fölé kúszott az ára. Hazánkban így alakult az elmúlt években a burgonya termelése:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?