Búza: rekord már nem lesz, de még kikupálódhat

Agrárszektor
Február 1-jétől már megkezdődhetett a kalászosok fejtrágyázása, míg a repcét február 15-étől lehet tápanyaggal ellátni. 40, 60, és 130 hektárnyi búzafölddel rendelkező gazdákat kérdeztünk meg arról, hogy milyennek ítélik a búza állapotát, kilátásait. Végül elhangzik öt hasznos tanács, amit érdemes megfogadni idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vetőmag Szövetség és Szakmaközi Szervezet (VSZT) betelelés előtti állapotminősítése alapján a búza országos fejlettsége messze alatta marad a tavalyinak. Míg az előző szezonban az állományok 62 százaléka jó formában ment a télbe, addig 2018-ban csak 36 százalékáról volt elmondható ugyanez. A porba vetett, nehezen és egyenetlenül kelő vetésektől már biztosan nem várható rekordtermés. Megkérdeztünk néhány gazdát, mit tapasztalnak.

Hajdú-Bihar megyében, Magyarhomorog térségében (a román határ közelében) rendkívül lassan kelt ki az októberben elvetett búzaállomány. A kelés olyannyira vontatott volt, hogy sok csíra el is pusztult közben. "A sorja csak előlről nézve szép, oldalról már foghíjas...." - panaszkodik a gazda, aki 60 hektáron vetette el a kenyérgabonát. A száraz magágy ellenére nem emelte meg a vetőmagnormát, így már biztos, hogy a hézagos állomány ideális viszonyok mellett sem hozhat rekordtermést. "Az is kérdés számomra, hogy a télben kelő csírák megkapták-e azt a jarovizációs hatást, amihez a további fejlődésükhöz szükségük van, nem volt ugyanis hosszú a fagyos időszak" - teszi hozzá a termelő, aki alig várja már, hogy megindulhasson a fejtrágyázás. Összesen háromszor szokott ammónium-nitrátot adni a búzának, kétszer fújja le gombaölő szerrel és a tavaszi gyomirtás idején egy lombtrágyával is megtámogatja a növényeket. Ha száraz az időjárás, virágzás idején is kapnak ebből még egy adagot. Normál esetben 6 tonnás terméssel kalkulál a gazda, de ennyi most biztosan nem lesz, teszi hozzá.

 

Ami az árpát illeti, hasonló az állapota, mint a búzának. Csávázott magot vetett, így a vírusvektorokkal nem volt gondja ősszel. Reméli, hogy idén is jó lesz az ára, mert a vetőmag-forgalmazók ősszel kevesebbet adtak el belőle, mint tavaly, így a magas árszint talán fennmaradhat. A magyarhomorogi gazda repcét is vetett szeptember első napjaiban. Igaz, hogy ezt is porba, de az állomány novemberben már a túlfejlettség jeleitmutatta. "Egyszer megregulátoroztam, úgy nézett ki, hogy szükség lesz még egy kezelésre, amikor végül megjött a hideg. A repcének - ennyire fejlett állományban - már annyi jeges kérgű hótakaró is sok lehet, amennyi idén jutott neki a télből. Abban bízom, hogy a regulátor megerősítette annyira, hogy se kifagyni, se megbetegedni nem fog sok belőle. Várom, hogy meginduljon az állomány, akkor eldől, igazam van-e." Egyébként 3-4 tonnás eredményt szokott itt hozni ez a kultúra.

Bács-Kiskun megyében, Dunatetétlen térségében (Solt közelében) október elején, 42 hektáron vetette el a búzát a gazdálkodó. "Teljesen száraz volt a talaj, novemberig tartott, mire észhez tért a búza. Egy kis tőszámű, magas termőképességű fajtáról van szó. Az előírt normát csak egy kicsit emeltem meg, bíztam benne, hogy jönni fog az eső. Nem így történt, és ritkás lett a vetés. Ráadásul a védett területekről (Kiskunsági Nemzeti Park) átjárnak hozzánk a vadludak. Fagymentes időszakban gyökerestül kitépik a búzát" - sorolja a termelő. Érdekes módon most a forgók keltek ki először, mert a betaposott mag gyököcskéje ott találkozott több talajnedvességgel - említi meg. A fejtrágyázást már elvégezte, és reméli, hogy még sokat regenerálódik az állomány a tavasz folyamán. Annyira volt hideg a tél, amennyire kellett, és ha jobban sikerült volna a vetés, még reménykedne is a szokásos 8 tonnás eredményben. "Pedig nem kényeztetem. Csak egyszer kap fejtrágyát, pétisót, és virágzás idején egy hosszú hatástartamú gombaölőt. A rovarokkal is általában ilyenkor gyűlik meg a bajom, jellemzően a poloskák szívogatják a fejlődő szemeket." Repce még nincs a gazdaságban, pedig nagyon kellene a vetésforgóba, mert így háromévente jön a napraforgó önmaga után, ami növényegészségügyi szempontból messze nem ideális.

Sárváron, Vas megyében október 10-25. között, porba vetették a búzát, egyenetlenül is kelt a 130 hektár. A tél időjárása ideális volt a növény számára, de nagyon heterogén bokrosodottságot ért el a növény. Ősszel lehetett látni a sárgarozsda kezdődő jeleit, de a szellős állomány és a viszonylag enyhe, száraz tél miatt legalább dunsztos és oxigénhiányos állapotok sem alakultak ki a vetésben. "Nem volt sok a csapadék, így az ősszel kiadott komplex műtrágya is ott van még a talajban. Amint felszárad, a savanyú táblarészekre mészammon-salétrom, a lúgosabbakra ammónim-szulfát, a normál pH-júakra pedig e kettő keveréke (DASA) jöhet. Eddig ötévente végeztettünk talajvizsgálatot, most szeretnénk átállni a műholdas színképelemzésen alapuló talajtermőképesség-meghatározásra. Van ugyan hozammérős kombájnunk is, de az adatokat inkább csak a fejemben őriztem eddig. És persze, ha már tudom, hogy az emlékezetem és a tények hol térnek el egymástól, akkor jó lenne egy olyan műtrágyaszóró is, amelyikkel gyorsabban és pontosabban adogolhatom a tápanyagot. Minimum menet közben változtatható szórásra lenne szükségem." A térségben általában 6 tonnát terem a búza.

Varga Gábor (Saaten-Union Kft.) a mezohir.hu-n megjelent cikkében a következőket tanácsolja a gazdáknak az idei évkezdéshez:

  • 1. Az első fejtrágya kijuttatása minél korábban (legkésőbb február végéig) történjen meg.
  • 2. A szokásosnál nagyobb dózisban, nagy hatóanyag-tartalmú, lehetőleg a repce trágyázásában is használatos korszerű, granulált NS-műtrágya-formulációval valósuljon meg. 
  • 3. A második fejtrágyaadagot (granulált nitrogén vagy folyékony UAN-oldat) az első fejtrágyához képest kevesebb idő elteltével, a bokrosodás végi - szárba indulás eleji időszakban (március közepe, március vége) már ki kellene adni.
  • 4. A tavaszi növényvédelmi beavatkozásokkal (gyomirtás, első gombaölő, rovarölő) egy menetben érdemes a fotoszintézis aktivitását fokozó keserűsó (magnézium-szulfát), valamint komplex hatóanyag-tartalmú lombtrágyák (N, Cu, Mg, Fe) vagy akár biológiailag aktív aminosav-készítmények (úgynevezett stimulátorok, biológiai növénytápláló anyagok) kijuttatásával is tervezni.
  • 5. A vírusvektorok áttelelő alakjaival szembeni korai és célzott fellépés erősen ajánlott.
Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?