Fogyóban az orosz búza a Fekete-tengeri kikötőben

agrarszektor.hu
Ütemes tempóban haladt eddig az orosz búza hajókra rakodása, amit a vasúti szállítmányozás anyagi támogatása is segített. Mostanra azonban már a szibériai gabonára került a sor, ami a kormányzati dotáció ellenére is lassan és drágábban érkezik el a Fekete-tenger partjára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt héten tovább folytatódott az orosz búza árának emelkedése, tonnánként újabb 2-3 dollárral nőtt a malmi búza exportára a Fekete-tengeri kikötőkben, és ezzel négyéves csúcsot döntött - adta hírül az UkrAgroConsult. A jelenség hátterében az áll, hogy Oroszországban csökken a búzakínálat a kikötőkhöz közeli raktárakban, így azt egyre távolabbi vidékekről, hosszú vasúti szállítást követően kell a tengerpartra eljuttatni. Már a Volga mellől, sőt Szibériából is megindultak a szállítmányok. A hosszú utazás természetesen megdrágítja a gabonatételeket, noha a kormányzat támogatásokkal segíti a gabona-transzportot. Ezzel együtt is lassabban és drágábban kerül fel a szibériai búza a hajókra, mint a tenger melletti Krasznodarból.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az árakra az is hatással lehetett, hogy a piacon időnként eluralkodik az attól való félelem, hogy Ukrajna idén kevesebbet tud exportálni, Moszkva pedig exportkorlátozásokkal foghatja vissza a búza kiáramlását az országból. Mindezek ellenére az orosz búza még mindig keresett árucikk a régióban. A nemzetközi piacon azonban rohamosan veszít vonzerejéből, így a szezon második felére fordulhat a kocka. Ezt a világ kettes számú búzaexportőre, az USA várja különösen. Amerika eddig nem tudott versenyképes árat mondani az egyiptomi tendereken, ami februártól nagy valószínűséggel megváltozik. Európa normál évjáratokban a világ harmadik legnagyobb búzaexportőrének számít, de a tavalyi aszály visszavetette a termést, így Kanada elhódítja tőle a dobogó utolsó fokát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03