Óriási a baj a magyar almákkal: nem csak az árakkal van gond

MTI
Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon, a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma. A minőség romlása miatt a nagy tételek ráadásul már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európában óriási a túlkínálat almából, a megszokott 11,5-12 millió tonna helyett 14 millió tonna körüli a termés, ami már a szüret idején feszültségeket okozott, az almatermelők pedig az alacsony átvételi árak miatt tüntettek is - mondta Ledó Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak. Magyarországon az átlagtermés 550-600 ezer tonna körüli, de tavaly a nyár végi becslések szerint 700-750 ezer tonna alma termett, illetve Ledó Ferenc szerint elképzelhető a 850 ezer tonna is, a Fruitveb adatai szerint pedig ebből mindössze 200-230 ezer tonna az étkezési minőségű.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Mivel az érkezési alma iránt jóval méréskeltebb a kereslet, a termelők kilogrammonként csak 60-90 forintért tudják eladni, míg egy éve még 130-150 forint volt az ár. Ez a tavalyi árakhoz képest 30-50 százalékkal alacsonyabb, ugyanakkor komoly problémát okoz, hogy a megszokottnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, a komoly minőségromlás miatt a nagy tételek pedig már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak. 

A léüzemek már leálltak, de a jövő hónapra megígért újraindulásuk esetén is várhatóan csak a lengyelországi, kilónként csupán 6 eurócenthez hasonló, alig 20 forintos áron veszik majd át a gyümölcsöt. Ez komoly kiesést okozhat majd az egyébként is nyomott, 65-90 forintos étkezésialma-árral kalkuláló termelőknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?