Ukrajna is kedvet kapott a repcetermesztéshez: új rekordot állít be idén

agrarszektor.hu
Rekordnagyságú repceolajmennyiséget gyárthat Ukrajna a 2018/19-es gazdasági évben, ugyanis soha nem látott mértékben bővült a repcetermő területe. A kontinentális klímájú országban messze nem ez a legkedveltebb olajos kultúra, de figyelemre méltó az expanziója.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Októberben még cudarul festett az ukrán repceolajgyártás eredménye: hatéves mélypontra zuhant a mindössze 600 tonnás havi gyártási mennyiséggel. A 2018/19-es gazdasági év kezdetén azonban erős kezdést mutatott az iparág, idén ugyanis először lépte át a repce termőterülete az egymillió hektárt az országban. A növény gyenge áttelelési képessége miatt nem kedvelt a hideg telekkel rendelkező Ukrajnában. Az idei termésből mostanáig mintegy 125 ezer tonna repceolajat gyártottak, ami csaknem 57 százalékkal múlja felül a tavalyi év hasonló időszakának számait - jelentette az UkrAgroConsul. Ez máris nagyobb mennyiség, mint amennyi repceolaj tavaly egész évben készült az országban.

EZ IS ÉRDEKELHET
A szója idén 1,8 millió hektárt foglal el Ukrajnában, ami nagyjából 4 millió tonnás babtermést jelent. A mennyiség 70 százalékát - akárcsak mi, magyarok - feldolgozatlanul exportálják. Szójaolajból 2018 októberében bő 20 ezer tonnát sajtoltak, ami szintén 27 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos hónapjában mért termelési szintet, és ezzel újabb rekordot sikerült erre a hónapra ebből a növényi olajból is beállítani. A 2018/19-es gazdasági év első két hónapjában 35.700 tonna szójaolajat gyártottak, ami magasan a tavaly ilyenkor mért 27.300 tonna felett van. Mindez az egész gazdasági évre is magas számokat ígér. Tavaly összesen 200 ezer tonna szójaolaj készült az országban.

Ukrajnában a napraforgóolaj-gyártás az igazán nagy biznisz: évente mintegy 13 millió tonna napraforgómagot termelnek bő 6 millió hektáron (2,2 t/ha), amiből mintegy 6-6,3 millió tonnányi olajat sajtolnak - ez az összes növényiolaj-gyártás 95 százalékát teszi ki. A napraforgóolaj mintegy 85 százalékát exportálják, a legfőbb célpiacok sorrendben: India, Európa és Kína. Az ukrán napraforgóolaj uralja a világkereskedelem mintegy 54 százalékát. Ukrajna az utóbbi időben arra törekszik, hogy a szója és a repce egyre nagyobb hányadából is feldolgozott termék szülessen, hiszen olajosmag-feldolgozó kapacitása lehetővé tenné, hogy akár az ország teljes terméséből olajat préseljenek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?