A hihetetlen időjárás miatt egyre többen mondanak le a kukoricáról

MTI
A csapadékszegény időjárás egyre inkább arra ösztönzi a termelőket, hogy a vízigényes kukorica helyett olajos magvakat és ipari növényeket vessenek. Habár Tolna megyében a kukorica idei termésátlaga meghaladta a kilenc tonnát hektáronként, mégis több mint tízezer hektárral csökkent az utóbbi évben a növény vetésterülete a megyében. Jelenleg tonnánként 43 ezer forintot fizetnek a kukoricáért, a termelők azonban ennél többet szeretnének elérni, ezért a többség inkább tárolja a terményt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tolna megyében a 64 159 hektáros vetésterületből 63 500 hektáron takarítottak be kukoricát, amely termőhelytől függően 5 és 14 tonna, átlagosan 9,3 tonna hektáronként, ami a legmagasabb eredménynek számít országosan. Júniusban még úgy tűnt, hogy idén rekordtermés lehet kukoricából, de az augusztusi kánikula és csapadékhiány rontott az állományon, így a szárazság miatt korábban, már szeptember elején elkezdődött a betakarítás, ami október végén fejeződik majd be. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián szó lesz a búza és a kukorica 2018-as fajtakísérleteinek eredményeiről, a piaci értékesítési kilátásokról és a minőségbiztosítási követelményekről. A gazdák első kézből tájékozódhatnak arról, mely fajtákat érdemes vetniük és milyen hozamokra számíthatnak a különböző adottságú területeken? Mennyit fizetnek a vevők és milyen minőségi követelményeket támasztanak a terményekkel szemben? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Az egyre forróbb és csapadékszegény nyaraknak tudható be az is, hogy tíz évvel ezelőtt még 100 ezer hektáron termesztettek Tolnában kukoricát, a vetésterület azonban 2017-re 79 ezer, 2018-ra pedig 64 ezer hektárra csökkent. Az időjárás arra ösztönzi a termelőket, hogy a vízigényes kukorica helyett olajos és ipari növényeket, lucernát vessenek, vagy ültetvényeket telepítsenek.

A száraz őszi időjárás miatt a szokásosnál alacsonyabb, 13-15 százalék a szemek víztartalma, így alig volt szükség a termény szárítására. A vízi szállítás akadozása ugyanakkor negatívan hatott a termény felvásárlási árára. A Duna alacsony vízállása miatt sem az európai uniós országokba, sem harmadik országba nincs jelentősebb export, a kukorica iránt belföldről az izocukorgyár, az etanolgyárak és takarmánykeverők felől van kereslet. A termelők a jelenlegi, tonnánkénti 43 ezer forintnál magasabb árat szeretnének elérni, ezért akinek lehetősége van, tárolja a terményt. Az ár elmozdulására kis reményt jelenthet, hogy viszonylag kevés takarmánybúza van a piacon, ami 40-45 euróval drágább a kukoricánál. Habár a különbség kiegyenlítődhet, de ez csak a következő év elején emelheti a kukorica árát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06