Aggasztóan nagy a szárazság északkeleten: mi lesz így a repcével?

agrarszektor.hu
Rekord közeli szinten járnak a hőösszegek az április óta tartó meleg idő miatt, a szokatlanul hosszú nyár pedig a középtávú előrejelzések szerint legalább szeptember huszadikáig folytatódik jelentősebb csapadék nélkül. A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehet majd haladni, ugyanakkor északkeleten nagy területen száraz a talaj, amely a repcére nagyon kedvezőtlen hatással van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hét közepe óta jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak néhol alakultak ki elszórt záporok. A talaj a Dunántúlon is sokat szikkadt a múlt hét eleji nagy esők után, így arrafelé szinte teljesen telített a föld nedvességgel. A Nyírségben és a Hajdúságban ugyanakkor nagyon nagy a szárazság, és 100 milliméternél is több csapadék hiányzik a talajból. A hőmérséklet országszerte 25 fok fölött alakul majd az elkövetkező napokban is, és bár rohamosan rövidülnek a nappalok, illetve hosszabbak az éjszakák, a minimum hőmérséklet egyelőre csak néhol süllyedt 10 fok alá - írja a met.hu.

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, az aratása folyamatban van, és a kukorica is a teljes érés-növényszáradás fenológiai fázisában jár, így sokfelé elkezdődött ennek az aratása is. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repce már sokfelé kikelt, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelésre és növényfejlődésre lehet majd számítani.

Az elkövetkező napokban meleg, alapvetően száraz idő valószínű, ugyanakkor pénteken és szombaton szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, és akkor pár fokot a hőmérséklet is visszaesik majd. A heti összcsapadék területi átlagban valószínűleg 5 milliméter alatt marad, és a jövő hét első felében is előre láthatólag marad a késő nyári, száraz idő. Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon (főleg a nedves talajú területeken) erős harmatra, valamint helyenként sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Komolyabb szél csak zivatarok környezetében és szombaton a gyenge hidegfront mentén várható, nagyrészt mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?