Jó hír a keleti régiónak! Jön a várva várt eső

agrarszektor.hu
A hétvége időjárását a kettősség jellemezte. Míg az ország nyugati kétharmadán igen csapadékos, és ezzel együtt hűvös idő volt, addig a keleti országrész időjárását száraz meleg jellemezte, többfelé a 33 fokot is meghaladó hőmérsékletekkel. A folytatásban már keleten is megszűnik a hőség, és többfelé zavarják meg záporok, zivatarok a betakarítást, a hét közepétől azonban újra csökken majd a csapadékhajlam.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hétvégén a Dunántúl nagy részén extrém sok csapadék hullott, többfelé az 50 millimétert is meghaladó mennyiségekkel. A jelentős eső nem tett jót sem a betakarítás előtt álló napraforgónak illetve kukoricának, sem a még le nem szüretelt szőlőnek. A talaj felső része sáros, vízzel telített, az 50 centiméter alatti mélységekben viszont bőven van hely a lassan beszivárgó a nedvességnek. Ezzel szemben a Zagyva-Tisza vonaltól keletre a száraz idő folytatódott, ami azt jelenti, hogy ott egy hete egyáltalán nem esett. A Tiszántúlon igen száraz a talaj minden rétege, különösen északkeleten jelentős az aszály - írja a met.hu.

A hőösszeg többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, az aratása, így ahol a csapadékos idő nem hátráltatja, ott már folyamatban van a betakarítása. A kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, ezért amint a napraforgó betakarítása lehetővé teszi, kezdődhet az aratása. A szüret már a később érő szőlőfajtáknál is megkezdődött.

A következő napokban kedd estig még sok lesz a felhő az ország felett, és a Dunántúl mellett a keleti országrészre is átterjed majd a csapadék. További 10-20 milliméter eső valószínű, északnyugaton azonban ennél is több eshet. Északkeleten ugyanakkor előfordulhatnak továbbra is szárazon maradó területek. Átmenetileg a Dunától keletre is visszaesik a hőmérséklet, csak északkeleten marad a 25 fok fölötti meleg. A hét közepétől a fátyol és gomolyfelhők mellett mindenütt több órára kisüt majd a nap. Szerdától csökken a csapadékhajlam, ekkor a keleti országrészben várható még több zápor, zivatar, csütörtökön és pénteken azonban már csak elszórtan valószínű csapadék. A hőmérséklet 23, 28 fok között alakul a legmelegebb órákban, nyugaton várható a hűvösebb, keleten pedig a melegebb idő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?