Kevesebb lesz a búza, mint amennyi az igény

agrarszektor.hu
A francia piacelemző vállalat, a Tallage szakemberei szerint az EU tagországaiban összesen 140 millió tonna búzát takaríthatnak be a gazdák a következő hetekben. Ez a mennyiség közel 2 millió tonnával kevesebb a 2017. évinél. Globálisan is kevesebb búza teremhet, a világ igényeit csak a készletekkel együtt tudja majd fedezni a termés - foglalja össze az adatokat az AKI piaci jelentése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Búza: a készeletekben bízunk

EZ IS ÉRDEKELHET
A váratlan áprilisi hőstressz elsősorban a skandináv országokban, Németország északi területein, Lengyelországban és a balti államokban befolyásolhatja negatívan a hozamokat. (Ugyanazokon a területeken, ahol márciusban még a bőséges csapadék miatt szenvedtek a növények.) Az uniós termelés több mint felét biztosító három tagország közül egyedül Franciaországban várják az elemzők a termés növekedését (4 százalékkal 37,8 millió tonnára). Németországban viszont 1,5 százalékkal 24 millió tonnára, az Egyesült Királyságban közel 1 százalékkal 14,5 millió tonnára mérséklődhet az idei kibocsátás. Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában 6-8 százalékal kevesebb búza kerülhet a raktárakba. Spanyolországban a 2017. évi komoly hozamkiesést követően a hektáronkénti termés 3,7 tonnára nő (+61 százalék) a prognózis szerint, így az ország összes búzatermése akár 59 százalékkal 6,1 millió tonnára bővülhet. Magyarországon egyelőre nem állnak rendelkezésre hivatalos adatok a 2018. évi termésre vonatkozóan, mindenesetre a Tallage alig 4,8 millió tonna (-5 százalék) búzatermés betakarításával számol, 5,1 tonna/hektár (-4,5 százalék) átlaghozam mellett.

Aratás a domboldalon (Forrás: bauwesta-landmaschinen.de)

A világ vezető búzaexportőr országai közül Oroszországban a tavalyinál 13-19 százalékkal kevesebb, 69-74 millió tona búzát takaríthatnak be a gazdák az idén. Ukrajnában szintén a termelés csökkenése (-1-3 százalék) várható, 25-27 millió tonna termény kerülhet a tárolókba. A 2018/2019. évi szezon globális termése elmarad az egy évvel korábbitól. A legfrissebb mértékadó prognózisok szerint (USDA, IGC,Tallage) összesen 723-745 millió tonna kenyérgabona kerülhet a világ tárolóiba a júliusban kezdődő új gazdasági évben. Az elemzők véleménye megegyezik abban, hogy ez a volumen alulmúlja a globális felhasználást, ugyanakkor a bőséges nyitókészlettel együtt elegendő lesz a 736-751 millió tonna igény fedezésére.

Kukorica: egyelőre minden rendben

A világ első számú kukoricatermelőjénél, az Amerikai Egyesült Államokban az agrárminisztérium (USDA) 32,7 millió hektáron (-2 százalék) 357 millió tonna termést jelez (-4 százalék). Az állományok állapota egyelőre biztató, a termőterület 77 százaléka kapott jó/kiváló minősítést 2018. június 24-én. A fekete-tengeri országokban az idén tovább nő a kukorica termőterülete. Ukrajnában 4,6 millió hektárról akár 30 millió tonna termést is betakaríthatnak a gazdák idén ősszel, ez 24 százalékkal lenne több a 2017. évi kibocsátásnál. Oroszországban a termelés 13 százalékos növekedését a biztató hozamvárakozásokra alapozzák az elemzők, a növény termőterülete ugyanis 2,7 millió hektár maradt. Az Európai Unióban 8,6 millió hektáron (+1 százalék) került a földbe a vetőmag az idén a Tallage adatai szerint. Egyelőre optimisták az előrejelzések, a múlt évinél kissé jobb hozamokat helyeztek kilátásba a szakétők.

(Forrás: Agrárpiaci Jelentések, AKI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?