Végre a mezőgazdaságnak is kedvez az időjárás

agrarszektor.hu
A felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat. Az elmúlt két hét, az átlagosnál szárazabb, és melegebb időjárási viszonyai mellett országszerte sokat száradt, szikkadt a talaj, és a belvizes területek nagysága is jelentősen csökkent. Ez a tendencia a következő időszakban is folytatódik, így a vegetáció továbbra is gyorsan fejlődik, és kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár a múlt héten többször, sokfelé fordultak elő esők, záporok és zivatarok, összességében csak csapadéknyom és 10 milliméter közötti mennyiség esett. Az ország északi felében több, a belvíz által jobban sújtott déli országrészben pedig kevesebb csapadék esett. A belvíz által nem érintett területeken sokat száradt a talaj felső 20 centiméteres rétege, 50 centiméteres mélység alatt azonban jellemzően országszerte vízzel telítettek a talajok. A talaj hőmérséklete számottevően melegedett az elmúlt egy hétben. A felső 20 centiméteres rétegben általában 13 és 17 fok között alakul, a hét végéig pedig tovább melegszik majd, a melegedés mértéke azonban már nem lesz az előző hetihez hasonló - írja a met.hu.

A héten még kedden is sok lesz a felhő az ország felett, és elszórtan záporokra, zivatarokra is lehet majd számítani. Szerdától azonban egy anticiklon határozza majd meg Magyarország időjárását. Többnyire napos időre lehet számítani időnként gomolyfelhőkkel, melyekből egy-egy zápor legfeljebb vasárnap fordulhat elő. A szél azonban gyakran megélénkül, szerdán sokfelé meg is erősödik, ezért permetezésre leginkább a reggeli, kora délelőtti illetve a kora esti órák lesznek alkalmasak. A száraz, de szeles időben érdemes fokozottan odafigyelni a szárazfű tüzek megelőzésére.

A hajnali hőmérséklet a hét első felében 10 és 15 fok között, majd csütörtöktől 6 és 11 fok között valószínű. A gyümölcsfák virágzását veszélyeztető fagy az előttünk álló héten nem várható. A legmelegebb órákban 18-23 fokig melegszik a levegő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02