2,5 millió haszon egy hektáron: homoktövis

Agrárszektor
Kétszer annyi hasznot hoz, mint egy szántóföldi zöldség, igaz, az első szüretre 4 évet kell várni. Utána azonban 20-25 éven át számíthatunk homoktövis-ültetvényünkre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Azért ez nem ilyen egyszerű!" - int Csépe Balázs, az első Magyar Homoktövis Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. "Sokan úgy vágnak bele a telepítésbe, hogy sem a munkaerő-szükségletét, sem a környék hűtőházi kapacitásait nem mérték fel előtte. Nem beszélve arról, hogy pár száz mázsa homoktövisért nem hajolnak le a felvásárlók."

A 43 éves agrármérnöknek nemcsak alapos tapasztalata van bogyósgyümölcs-termesztésben, de jó szervező is lehet, mert a tavaly életre hívott Best Berry Homoktövis Szövetkezet máris 40 taggal dicsekedhet. Ők rendelkeznek a hazai üzemszerű homoktövis-ültetvények több, mint felével. Idén szeretnék elérni, hogy a tagok által termelt bogyómennyiség elérje a 400-700 tonnát. Ennyi alapanyag már megmozgatja a legnagyobb vevők fantáziáját is.

Gyógyhatású, csak papíron nem

A homoktövis rendkívül gazdag vitaminokban, C-vitaminból tízszer több van benne, mint a citromban. Gazdag E-vitamintartalma miatt antioxidáns hatású, olaja négy különböző Omega-zsírsavat is tartalmaz. A homoktövisnek immunrendszer-erősítő és öregedésgátló hatást tulajdonítanak a világ számos országában. Nagyra értékelik a Közel-Keleten, de a skandináv és a balti államokban is. Az EU viszont nem ismeri el gyógyhatású terméknek.

"A fogyasztók bizonyára nem értenek egyet az unióval, mivel a homoktövis keresett cikk a patikákban. Így reményeim szerint mi is egyre több gyógyszertárnak tudjuk szállítani. Amíg ez a hazai értékesítési csatorna ki nem épül, továbbra is külföldre visszük a bogyót" - közli Csépe Balázs.

A szövetkezet végzi a bogyók központi hűtését, tisztítását és természetesen az értékesítést.  Mindezt egyelőre bérelt hűtőházaknban, csarnokban, bérelt gépekkel teszik. "Magasak a költségek, de még mindig olcsóbb egyben kezelni ennyi terményt, mint külön-külön. Csak a hűtési költségen 20-30%-ot takaríthatnak meg így a termelők" - magyaráz a szövetkezet vezetője.

 


Így termeljük!

Az integrált termelők jellemzően négy homoktövisfajtát termesztenek a német fajtakörből. A legjobb hazai ültetvények 30 tonnás termést produkálnak hektáronként. A homoktövis nem pillangósvirágú, mégis nitrogénkötő. Nem egy Rhizobium, hanem egy Frankia baktériumfajjal él szimbiózisban - ez a típusú nitrogénfixáló kapcsolat csak fás szárú növényekkel jön létre. A lényeg, hogy nem igényel műtrágyát a termeléshez, ám a mikroelemes lombtrágyát meghálálja. Kártevőkkel, kórokozókkal szemben meglehetősen ellenálló, így a vegyszermentesen termelt bogyók bio minősítést nyerhetnek.

A termelés során egyetlen extra igénye van: mivel gyakran kerül rossz vízgazdálkodású talajra, ha megfelelő termést szeretnénk, akkor igény szerint (talajnedvesség-mérés alapján) öntözni kell. Homokon a talaj víztartalmát és a nitrogénfixáló baktériumokat célszerű szalmás takarással óvni, és nem túl tág térállásba ültetni a növényeket. A telepítésre egy homoktövis-dugványt 650-900 forintért lehet megvenni a szövetkezeti faiskolában.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A termelés legköltségesebb és legkellemetlenebb mozzanata - a telepítésen túl - a betakarítás. Egy bőrkesztyűs brigád a szúrós termőágat bogyóstul lemetszi, majd hűtőházba szállítják. Itt az ágat lefagyasztják, és ebben az állapotban megy a cséplődobba. A lehullott bogyókat aztán lézeres válogatógép osztályozza. A feldolgozási folyamat innentől kezdve a vevő igényei szerint alakul.

A költségek levonása után a termelő markában tisztán 200-250 Ft marad kilónként. Egy átlagos, 10 tonnás ültetvény így 2-2,5 millió hasznot hozhat hektáronként.

A homoktövis kétéves ciklusokban termel hol több, hol kevesebb bogyót, ezzel a bevétel-ingadozással is számolni kell. Ezzel együtt kiugróan jövedelmező kultúra, és még csak sok törődést sem igényel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?