Töretlen népszerűségnek örvend a szója

Agrárszektor
Túlszárnyalhatja a korábbi előrejelzéseket az idei brazil szójatermés mennyisége. Európa termelése csepp a tengerben, de azért igyekszünk mi is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb prognózisa alapján a 2017/18-as gazdasági évben 112,5 millió tonnát takaríthatnak be a brazilok ebből az olajos magból - ez a valaha feljegyzett második legnagyobb termés a tavalyi rekord után. Az exportkilátások 65 millió tonna szójababról szólnak, köszönhetően Kína növekvő igényeinek. 2017-ben 1635 millió dollárral áldoztak többet az importjára, mint 2016-ban, ami kiugróan magas szám.

Eközben Európában is a termelés növekedésével számol a francia elemző intézet, a Stratégie Grains. Becslése szerint újabb 2 százalékkal bővülhet a szója termőterülete, így átlépi a 990 ezer hektárt. Ukrajna önmagában 2 millió hektárt áldoz ennek a magas fehérjetartalmú olajos magnak. A termésátlagok az öreg kontinensen 2,5 tonna körül alakulnak hektáronként, vagyis Ukrajnával együtt is igen szerény az a mennyiség, amit szójából elő tudunk állítani.

 

 

Magyarországon 60 és 70 ezer hektár között látszik stabilizálódni a növény termőterülete, és ezen a zöldítési szabályok uniós szigorítása nemigen változtat. A szójabab termeléséért ugyanis Magyarország hektáronként mintegy 60 ezer forintos támogatást fizet.

Tavaly mindhárom olajos magvú kultúrában (napraforgó, repce és szója) 10% feletti termőterület-növekedést jegyezett fel a Központi Statisztikai Hivatal, miközben a kukorica és a búza 6-8 százalékkal visszaszorult. Az olajosok azonban - növény-egészségügyi okok miatt - csak 3-5 évente kerülhetnek vissza ugyanabba a táblába, vagyis a termelőknek a gazdaság 2/3-án, 4/5-én továbbra is a sűrűbb vetésforgót jól tűrő gabonaféléket kell termeszteniük, illetve állandó kultúrákat (gyümölcsöst, legelőt) telepíteniük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?