Pereket robbanthat ki, hogy idén nem volt tőzsdei búzaár

Közös megegyezéssel kell módosítaniuk földhaszonbérleti szerződéseiket a piaci szereplőknek, ha az idei haszonbérleti díjak meghatározását a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) augusztusi búzapiaci átlagárához kötötték. A BÉT ugyanis az augusztusi átlagárról nem adott ki tájékoztatást, mivel nem volt elegendő kötés. Az ügy perekhez vezethet, ha a szerződő felek a bérleti díjak megállapításához nem tudnak más konszenzusos módszert választani a tőzsdei ár helyett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Peres ügyekhez vezethet a földpiacon, hogy a BÉT az augusztusi gabonapiaci átlagárról az idén nem tett közzé tájékoztatást  - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium állásfoglalásából. A tárca szerint az augusztusi átlagárról a BÉT-en azért nem adtak ki tájékoztatást, mert nem volt elegendő kötés.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A piaci szereplők - földtulajdonosok és bérlők - között ugyanakkor bevett gyakorlat, hogy szerződéseikben nem előre rögzített fix árat állapítanak meg, hanem a konkrét haszonbér kiszámítását meghatározott mennyiségű termény (alapvetően búza) tőzsdei árától teszik függővé. Az éves haszonbér kiszámításának alapja pedig jellemzően éppen az augusztusi tőzsdei átlagár, így a haszonbérleti megállapodások jelentős részét érintheti, hogy az idén ilyet nem tettek közzé.

A tőzsdei ár hiánya nem okozhatja viszont a haszonbérleti szerződések teljes ellehetetlenülését, mivel az egyik félnek sem felróható "külső körülmény" nem jelent szerződésszegést - hangsúlyozza a minisztérium. Másrészt a felek a megállapodások teljesítésekor kötelesek egymással együttműködni, és e kötelezettség kiterjed arra az esetre is, amikor eredeti szándékuk valamely okból már nem teljesíthető. Ilyenkor a tárca szerint olyan más megoldást kell találniuk, amely eredeti szándékukhoz legközelebb áll, illetve kölcsönös elfogadásával eleget tehetnek a szerződéseknek.

Ez a mostani helyzetben azt jelenti, hogy a feleknek az augusztusi tőzsdei ár hiánya miatt közös megegyezéssel módosítaniuk kell megállapodásaikat. Ha pedig nem tudnak megegyezni, bíróságtól kérhetik a vita eldöntését és a valós haszonbér megállapítását.

A minisztérium szerint a megegyezéskor a felek a tőzsdei ár heyett szabadon választhatnak a terményár-megállapító módszertanok között. Így például a piaci ármeghatározás alapját képezheti a tárcához tartozó Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árinformációs rendszere is, amely uniós módszertan alapján gyűjti a tényleges piaci folyamatokat reprezentáló adatokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?