Visszavarázsolják a paradicsomok elveszett zamatát

agrarszektor.hu
Évtizedek "fáradságos munkájával" sikerült olyan paradicsomot nemesíteni, amely piros, kerek, kemény, mosolygós - és teljesen íztelen. A fogyasztói szokások megváltozásával a kutatók most azon iparkodnak, hogyan lehetne visszaadni a gyümölcsök lédús zamatosságát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A paradicsomot többnyire zölden szedik le a termőhelyén, mert így elviseli a hosszabb szállítást is. Mesterségesen érlelik, amitől szép pirossá válik, ám az íze szegényes lesz. Egyre többen teszik ezt szóvá, ezért a kutatók a gyümölcs (mások szerint: zöldség) genetikai állományának feltérképezése után most azzal kísérleteznek, hogyan lehetne ismét édesebbé varázsolni a pirosló termést.

A modern, vízízű paradicsomokat néhány éven belül édesebbek válthatják fel a boltok polcain. A szakemberek ennek érdekében 33 ízkomponenst különítettek el a tesztek során, majd meghatározták, mely gének felelősek a gyümölcs ízéért. A finomság leginkább a magasabb cukortartalommal hozható összefüggésbe, és az első kísérletek máris biztató eredményeket hoztak, hiszen 40 százalékos emelkedést sikerült elérni ezen a területen.

Mielőtt azonban kereskedelmi forgalomba kerülnének, évekig tartó vizsgálatokkal kell bizonyítani, hogy az ízletesebb paradicsomok egészségügyi kockázatok nélkül fogyaszthatók. Biztonsági okokból még a kísérleteket végzők sem haraphattak bele a gyümölcsökbe, vagyis csak az adattáblákból kiolvasható paraméterekből sejtik, hogy az újfajta paradicsomok valóban finomabbak lehetnek. Mindezzel együtt a cukortermelés "drága mulatság" a növény számára, hiszen nagyon sok energiáját emészti fel, ami a méret rovására megy. Egy tehát már most biztosnak tűnik: a paradicsom édesebb és nagyobb biztosan nem lehet egyszerre.

Alapvető problémát jelent, hogy a termelők a méretesebb, kerekebb, keményebb és pirosabb (utóbbiért a likopin a felelős) termést részesítik előnyben, míg a fogyasztók jobb ízt várnak el a megvásárolt árutól. Évtizedek kemény munkájába telt, hogy létrejöjjenek a mostani változatok, és most újabb hosszú éveket kell várni arra, hogy a régihez hasonló paradicsomok teremjenek a földeken. Magyarországon évente mintegy 110 ezer tonnát takarítanak be a gyümölcsből, hogy ketchup, ital, püré formájában, vagy lecsónak megfőzve, esetleg nyersen fogyasszuk el.

A jövő paradicsomának valószínűleg a C-vitamin tartalma is magasabb lesz. Az üvegházi (vagyis a természetes fényt nélkülöző) nevelés miatt ugyanis ez az érték is csökkent, a LED-lámpák terjedése azonban javított a helyzeten. Bizonyítást nyert, hogy az újfajta fényforrások erősítik a növény szöveteit, és megfelelő színspektrumban sugározva tápanyagban gazdagabb termést eredményezhetnek (a C-vitamin mennyisége akár harmadával is emelkedhet). A természetességet a jövőben a napkövető rendszerű LED-panelek is növelhetik.

Ígéretes kísérletek zajlanak a mag nélküli paradicsom létrehozására is, sokakat ugyanis éppen az aprócska szemek jelenléte riaszt el a gyümölcs fogyasztásától. Míg azonban a magnélküliség több növény esetében spontán mutáció eredménye, addig a paradicsomnál évekig tartó nemesítés következménye ez a változat. Az ilyen paradicsomokban magasabb az auxin nevű növekedési hormon szintje, ez ösztönzi arra a növényeket, hogy ne termeljenek magokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?