Milyen kukoricát vessünk? - Ezt tudják az új hibridek

agrarszektor.hu
Kilencedik alkalommal szervezte meg az idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet, amelynek eredményét kiadványban tették közzé. Összesen 38 hibridet vizsgáltak, amelyek a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartoztak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kísérlet célja, hogy objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak - mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A fajtakísérlet 11 helyszínen zajlott, amelyek között voltak hagyományosan nagy kukoricatermő térségek - Debrecen, Mezőhegyes, Iregszemcse, Kaposvár -, illetve reprezentálva voltak az általában kisebb hozamokkal bíró régiók is. A fajtakísérletet a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte, a szakmai felügyeletet pedig a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította.

A terméktanács tájékoztatása szerint a hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. E lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. A visszakódolásra minden évben csak akkor, ha a fajtatulajdonosokkal minden felmerülő kérdést sikerül tisztázni.

Az idén a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó 38 hibridet vizsgáltak. A fajtakiválasztás egyik alappillérét a 2015-ben újonnan államilag elismert kukoricafajták jelentették, amelyek új termékként a piacon ténylegesen még nem tudták bizonyítani termesztési értéküket. A többhelyszínes vizsgálatba ezen felül az elmúlt két évben a posztregisztrációs kísérletekben átlag feletti eredményt elérő és a piaci részesedés alapján kompenzációs lehetőséget szerző fajtatulajdonosok által nevezett fajták kerültek.

A vizsgálati metodika része, hogy - hasonlóan az előző évhez - idén is a 11 helyből 3 helyen (Debrecen, Székkutas, Jászboldogháza) volt vízleadás-mérési sorozat, amellyel a termésmennyiség mellett a másik fontos tulajdonság, a tenyészidő is ellenőrizhetővé válik, illetve az egyes fajták vízleadási dinamizmusa is jobban megismerhető lesz a termelők számára.

Az idei kísérletről készült összefoglaló kiadvány, illetve a korábbi évek eredményei itt tekinthetők meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?