Nem jogerős még a vagyonzár a Kapuvári húsgyáron

agrarszektor.hu
Még nem jogerős a felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. vagyona egy részének zár alá vételéről szóló döntés - közölte a Győri Törvényszék és az ügyben eljáró Győri Városi Bíróság szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Máté Kinga tájékoztatása szerint a Kapuvári Hús Zrt. vezető tisztségviselőjével szemben folyamatban lévő büntető eljárásban született a döntés, amely a gyárnak helyet adó ingatlan egy részére vonatkozik. A zár alá vételre az ügyészség indítványára került sor, mivel megalapozott a gyanú, hogy a társaság vezető tisztségviselője - a gyanúsított - olyan bűncselekményt követett el, amely a jog személy javára vagyoni előny szerzését célozta, illetve eredményezte. Jogi személlyel szemben zár alá vétel elrendelésére nemcsak a bűncselekményből eredő vagyonra, hanem a jogi személy tulajdonában álló vagyonra - így az ingatlanra - is kiterjedhet. Az elsőfokú bíróság megítélése szerint a bűncselekményből eredő elkövetési érték nagysága miatt indokolt a zár alá vétel elrendelése - fogalmazott a bírósági szóvivő.

Jendrolovics Pál Péter, a társaság felszámolóbiztosa másfél hete - megerősítve az MTI értesülését a zár alá vételről - elmondta: nem a teljes vagyont érinti a döntés, a pontos értéket azonban nem közölte. Mint elmondta: az a büntető eljárás, amelynek része az intézkedés a társaság korábbi működéséhez, a felszámolást megelőző egyes gazdasági ügyletekhez kapcsolódik, egyértelműen azokhoz köthető. Hozzátette: vizsgálják a döntés jogi környezetét, illetve a zár alá vétel hatását a felszámolási eljárásra. Azt kívánják feltárni, hogy a csődtörvény speciális szabályai alapján valóban lehet-e a felszámolási eljárás megindítását követően a hitelezői vagyon terhére zár alá vételi, vagyonelkobzási döntést hozni.

Amennyiben igen, akkor sem lehetetlenül el a felszámolási eljárás, hiszen nem a teljes vagyont érinti a végzés - közölte, hozzátéve, így is csak bonyolult jogi procedúra keretében lehet az érintett vagyont a befektetői piacra kivinni. A felszámolóbiztos megjegyezte: a zár alá vétel a felszámolási eljárás felfüggesztését is eredményezheti, így pedig bizonytalanná válhat, le tudják-e hívni a bérgarancia-alapból a dolgozók ki nem fizetett járandóságát. Az üzemeltetési törekvések nem reális alternatívává válnak, s a felszámolási feladatok folyamatban lévő meghitelezése is zátonyra futhat - folytatta. Nem a büntető eljárás maga a probléma, hanem annak egyes következményei, különösen azok, amelyek a vagyon feletti rendelkezési jogokat, a vagyon értékesíthetőségét korlátozzák, a felszámolás ütemes előrehaladását nehezítik - tette hozzá másfél hete Jendrolovics Pál Péter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?