7 zöldség, amit gond nélkül termeszthetsz otthon is: és még kert sem kell hozzá

7 zöldség, amit gond nélkül termeszthetsz otthon is: és még kert sem kell hozzá

agrarszektor.hu
Kevés jobb dolog van annál, mint mikor kilépünk a kertünkbe és letépünk 1-2 friss zöldséget vagy gyümölcsöt, majd elfogyasztjuk magában vagy főzünk belőle valami finomat. Ugyanakkor nem mindenkinek adatott meg - vagy éppen nem szeretne - a kertes ház, de ez nem baj. Nem számít, hogy lakásban vagy házban élünk, számos olyan zöldség van, amit kert nélkül is bátran termeszthetünk. Alábbi cikkben összeszedtük, hogy melyek ezek.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Itt a nyár, ami azt jelenti, hogy a kertekben is akad bőven feladat. Rengeteg finom zöldséget és gyümölcsöt lehet nyáron termeszteni, és erről nem kell lemondanunk akkor sem, ha esetleg lakásban élünk. Nézzük, hogy melyek azok a zöldségek, melyeket melegben, veteményes nélkül is meg tudunk termelni magunknak:

Paradicsom

A paradicsomot nyáron ideális termeszteni. Arra figyeljünk, hogy rendszeresen érje őket a nap és a vízellátásra is ügyeljünk. Ha ez megvan, akkor bizonyára meg fogja hálálni a törődést - írja a balconygardenweb.

Uborka

Az uborkát közepes és nagy cserépben is termeszthetjük. Egy cserépbe 2-3 szemet ültessünk. Csírázás után a gyengébb növénykéket távolítsuk el, csak a legerősebbet hagyjuk meg. Tegyük a cserepet olyan helyre, ahol napközben 18 °C-os, éjjel 16-18 °C közötti hőmérsékletet tudunk biztosítani. A palántákat sok fényre van szükségük.

Padlizsán

A padlizsánt is gond nélkül termeszthetjük kert nélkül. Ha például ládában vagy cserépben termesztjük, akkor lehetőleg válasszunk sötét színű edényt, amely több napfényt nyel el. Minden növénynek legalább 20 literes (vagy nagyobb) cserépre van szüksége, egy teljesen napos részre kell elhelyezni, hogy a méhek beporozzák őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Paprikák és chilik

A paprika és a chili is szereti a nyári meleget és az egész napos közvetlen napfényt. Arra viszont figyeljünk, ha folyamatosan nagy a forróság, akkor biztosítsunk számukra árnyékot. Egy 2 literes edény ideális egy paprikanövény termesztésére, de ha több növényt szeretnénk nevelni, ügyeljünk arra, hogy elegendő teret adjunk nekik a növekedéshez. A tartály alján vízelvezető lyukaknak kell lenniük, hogy megakadályozzák a víz felhalmozódását a gyökér körül és ezáltal a gyökérrothadást. A talaj legyen jó vízelvezetésű és szerves anyagokban gazdag.

Bab

A babot a napos erkélyen vagy akár a teraszon is lehet nevelni, ráadásul igen mutatós is. Gyorsan nő, és szép zölden befutja a falat és a kerítést, vagy akár az erkélyünket is.  A babot május közepén elvethetjük. A szüretelhető hüvelyek kb. 70-90 nap múlva jelennek meg, vagyis június végéig utánvethetünk. Figyeljünk, hogy mindig 2-2 babszemet vessünk el egy helyre, 5 centiméterenként, 5 centiméter mélyre. A talaj ne legyen se túl nedves, se túl száraz!

EZ IS ÉRDEKELHET

Cukkini

A cukkini a meleg időt kedveli, a nyár a legjobb időszak a termesztésére. Ültessük egy nagy, 30-35 centi mély cserépbe, és rákjuk ki a fényre. Ültethetjük magról és palántáról is. Olyan anyagú növénytartót ajánlott használni hozzájuk, ami jól megtartja a vizet. Ez lehet műanyag vagy cement is, az agyag viszont gyorsabban kiszárad, így ezekben a palánták több öntözést igényelnek majd, ezt tartsuk szem előtt. Hogy még jobban felturbózzuk, egy kis trágyát vagy komposztot is adhatunk hozzá.

Sütőtök

A sütőtök meleg és fényigényes növény, magjai 12 fokos hőmérséklet felett indulnak csírázásnak. Így hát itt az idő, hogy nekikezdjünk a termesztésének. Bár nem a legkisebb zöldségféle, bátran fogjunk neki a cserépben való neveléséhez is. A talajok közül a hideg, vízállásos, erősen savanyú talajokat nem kedveli, ezen kívül szinte bármilyen talajtípusban megterem, feltéve, ha a talaj tápanyagokban gazdag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 7. 05:58