Rengetegen hibáznak ültetéskor: vigyázz, ez a baki akár a növény életébe is kerülhet

Rengetegen hibáznak ültetéskor: vigyázz, ez a baki akár a növény életébe is kerülhet

agrarszektor.hu
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kavicsot, vagy más durva anyagot tesznek az edények aljára a növények ültetésekor, majd erre teszik rá a földet. A legtöbben nem is gondolnák, mekkora károkat okozhatnak így a növénynek, sőt, ez a baki sok esetben akár végzetes is lehet. A különböző anyagok cserép aljára történő helyezése rontja ugyanis a talaj vízelvezetést, és gyökérrothadáshoz vezethet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bizony nem ritka, hogy ültetéskor vannak, akik kavicsot vagy egyéb durva anyagot tesznek a cserép aljára, és csak erre teszik rá a földet, amelybe a növény kerül - balconygardenweb.com. A legtöbben azt gondolják, ezzel javíthatják a talaj vízelvezetését, - talán azért, mert így nem tömörül be a cserépbe a föld - pedig ez egy óriási nagy tévedés. Az igazság az, hogy ezzel éppen, hogy rontjuk a vízelvezetést, ráadásul sok esetben ez a lépés gyökérrothadáshoz, végül akár a teljes növény pusztulásához vezethet. Ha logikusan átgondoljuk, a kavicson simán csak átfolyik majd a víz, ahelyett, hogy még akár napokig nedvesen tartaná a növény földjét. 

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A megfelelő vízelvezetés valóban fontos, de ezt semmilyen esetben sem kaviccsal kell megoldani. Egyesek szerint a kavicsok a cserép alján akár túlöntözéshez is vezethetnek, hiszen így ahelyett, hogy elfolyna a felesleges víz, megragad a kavics és a talaj között, ami sem a gyökereknek, sem a növénynek nem tesz jót. Az biztos, hogy egyik szakember, illetve sem tanulmány sem javasolja a kavics alkalmazását ültetéskor. Ha mindez nem lenne elég, a kavicsok ráadásul rengeteg helyet elfoglalnak a cserépben, amelyet a növénytől, a gyökerektől és a talajtól vesznek el. Ráadásul a sok kavicstól csak nehezebbek lesznek a cserepes növények, így például sokkal nehezebb lesz majd mozgatni őket. 

A legjobb, amit ültetéskor tehetünk, ha kizárólag megfelelő, cserepes növényekhez való földkeveréket vásárolunk, nincs szükség különböző vízelvezető rétegekre, így kavicsra sem. Ha tényleg tartunk attól, hogy a talaj majd alul kimosódik öntözéskor, akkor tegyünk egy réteg papírtörlőt a cserép aljára a lyukak felé. A legfontosabb azonban az, hogy bármit is ültetünk a cserépbe, mindig gondoskodjunk arról, hogy megfelelő legyen a vízelvezetés, vagyis legyen elegendő lyuk az edény alján, ahol a felesleges folyadék elfolyhat majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?