Itt a megoldás! Így védekezhetünk a fákat beterítő zuzmó ellen

agrarszektor.hu
Az őszi lombhullás után egyre gyakrabban jelennek meg a fák kérgén élő különböző színű zuzmótelepek. Gyakran felmerül azonban a kérdés, hogy ezek az élőlények károsítják-e a fákat, illetve el kell-e őket távolítani. Habár nem feltétlenül okoznak problémát, sokan azonban inkább eltávolítanák őket, így összeszedtük azokat a trükköket, amikkel védekezhetünk ellenük, illetve megszabadulhatunk tőlük, de azt is megmutatjuk, hogyan tarthatjuk zuzmómentesen a fáinkat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A zuzmók két élőlény szoros együttműködésén alapuló életközösségek: gombák és algák élnek együtt szimbiózisban. Számos tévhittel ellentétben, a zuzmók táplálékukat önállóan készítik, így azt nem a fákból nyerik, tehát azokat nem károsítják. A telepes szerkezetű zuzmók vékony, apró, gyökérszerű képleteket fejlesztenek, ezekkel rögzítik magukat a fakéreg felszínéhez. A változatos alakú és színű zuzmók, a természetben számos helyen találják meg életterüket. A fákon az úgynevezett kéreg- és áglakók élnek, amelyek lazán kötődnek az aljzathoz.

Hogyan védekezhetünk a zuzmók ellen?

A fák kérgén élő zuzmótelepeket sokan nem kedvelik, és inkább szeretnék eltávolítani őket. A zuzmók kiirtását a gomba alkotórész elpusztításával tudjuk elérni. A fák nyugalmi állapotában, tehát lombhullás utáni és rügypattanás előtti időszakban ajánlott a zuzmók elleni kezelés valamelyikét elvégezni. A gombaölő hatás kifejtéséhez nem elegendő a fagypont körüli hőmérséklet, kezeléskor legalább a 8-10 fokot érje el a levegő és a fatest hőmérséklete. 

  • Mosószappanos lével végzett kéregkeféléssel a zuzmók eltávolítása eredményesen megoldható. A lúgos kémhatású szappanlé és a dörzsölés megfelelő ölő hatást biztosít. A kéreg dörzsölésénél kerülendő a kemény sörtéjű kefe, mivel az a kéreg megsebzését okozhatja.
  • A gyümölcsfák téli lemosó permetezésénél bevált szerek is eredményesen pusztítják a zuzmók gomba alkotó elemét. Ugyanakkor hasonlóan jó gombaölő hatást fejtenek ki a réz hatóanyagú gombaölő szerek, melyek a téli lemosó permetezés alapját adják. Közülük elsősorban a réz-szulfát hatóanyagúakat érdemes választani, ezek gombaölő hatása lényegesen erősebb, mint a rézoxi-klorid illetve a réz-hidroxid hatóanyagúaké. 

Fák zuzmómentességének fenntartása

A zuzmók olyan területen szoktak felszaporodni, ahol párás, nedves a fa környezete, ahol a lomb beárnyékolja a fatörzset, illetve tartósan magas a páratartalom a lombkoronában és a fa környékén. A gombaölő szeres kezelés után javasolt a fa lombkoronájának ritkító metszése, hogy több napfény érje a fakoronát belül is, valamint a lomb átszellőzése biztosított legyen. Növényekkel túlzsúfolt kertben, melyet több méter magas falként nevelt sövénysor szegélyez több irányban is, gátolt a légmozgás és a pára nem tud a növények közül eltávozni, így a zuzmók fennmaradása és továbbszaporodása biztosított. Helytelen öntözési gyakorlat is fokozhatja a zuzmók elszaporodását, a gyakori kis vízadaggal, este vagy éjjel végzett öntözés ugyanis kedvez a zuzmók fennmaradásának és szaporodásának. Ennek ismeretében ritkábban, alkalmanként nagyobb vízadaggal és csak a reggeli órákban ajánlott a növények öntözése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?