Erre kell figyelned palántavásárláskor - Néhány trükk, amivel nem lőhetsz mellé

agrarszektor.hu
Palántát bárki nevelhet otthon vetőmagról, nem ördögtől való azonban az sem, ha valaki szakboltban vásárolja meg a növénykezdeményt, és azt ülteti ki a kertbe, vagy akár a balkonra cserépbe. Mi most az utóbbiaknak szeretnénk segíteni, van ugyanis néhány szabály, amit érdemes betartani a palántavásárláskor, és néhány apróság, amire nem árt odafigyelni. A palánták minősége nagyon fontos, ezért elegendő időt kell szentelnünk arra, hogy megfelelő növényeket válasszunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A palántavásárlás döntően az időhiányban szenvedőknek lehet jó megoldás, sokkal egyszerűbb és gyorsabb ugyanis ha szakboltban megvesszük a kis növényt, hazavisszük, és már el is ültethetjük a végleges helyére. Április végén, május elején érdemes a megvásárolt palántát kiültetni a szabadba, ekkorra már ugyanis elmúlnak a fagyok. Kiskertbe elsősorban földlabdás palánta ültetése javasolt, mert nem szenvedik meg a helyváltoztatás stresszét, szemben a szabadgyökerűekkel. A palántákat megbízható termelőtől, piacon, vagy szaküzletben vásároljuk meg.

Érdemes vásárlás után szoktatni a palántákat a külső levegőhöz, pláne ha beltérben nevelkedtek addig. A korai erős napsugár, és a szél megviseli palántáinkat, ezért ha van lehetőségünk a délelőtti óráktól, az esti órákig naponta szoktassuk a változáshoz. A végleges helyre ültetés előtt, előző napon locsoljuk be növényeinket, hogy megszívják magukat csapadékkal. Ha lehetőségünk van, a kiültetést a délutáni, esti órákban végezzük, így másnap reggel szépen álló növények várnak bennünket.

A jó minőségű palántát néha nehéz kiválasztani, ezért készítettünk egy kis útmutató, hogy miről ismerhetőek fel a gondosan nevelt és jó állapotú palánták. Alaptulajdonság, hogy a palánta zömök és ne megnyúlt legyen, a levelei sötétzöldek, valamint frissek legyenek, a szárai pedig vastagok. Gyökere dús és fehér színű legyen, és nagyon fontos, hogy kártevők nyomait sehol se leljük fel a növénykezdeményen. A termés sikerességéhez a tökéletes palántákon kívül fontos a talaj minősége is, ahova majd ültetjük őket, így erről mindig időben gondoskodjunk. Az ültetést mindig alapos öntözéssel fejezzük be.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 11:07