Hét szobanövény, amelyik elpusztítja a veszélyes kórokozókat a lakásodban

agrarszektor.hu
Több olyan szobanövény is akad, amelyik nem csak barátságosabbá és szebbé teheti az otthonod, de sokkal egészségesebbé is. Hét olyan zöld növényt gyűjtöttünk össze, amely tisztítja a lakásunk levegőjét, és számtalan toxint képes eltávolítani belőle.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számtalan olyan szobanövény van, amely nem csak szebbé, de egészségesebbé is teszi otthonunkat azáltal, hogy tisztítja a lakásunk levegőjét. Mutatjuk, melyek azok a zöld növények, amelyekkel nem csak a kórokozókat távolíthatod el, de a levegő páratartalmát is növelheted. 

1. Szobafikusz

Tanulmányok kimutatták, hogy a szobafikusz eltávolítja a levegőben lévő toxinokat, valamint a levegőben lévő trópusi kórokozók és paraziták ellen is felveszi a harcot. Mindemellett a különféle tisztítószerektől és bútoroktól származó formaldehiddel szemben is hatékony. Ajánlatos azonban időnként egy nedves kendővel áttörölgetni a leveleit, mert így megakadályozhatjuk, hogy eltömődjenek a pórusai.

2. Szobapáfrány

A páfrányok eltávolítják a különféle légszennyező anyagokat, mint amilyen például a formaldehid, a xilol és a toluol. Kutatások szerint ezek az anyagok összefüggésben állhatnak a fejfájással és a légzési nehézségek kialakulásával, mindezek mellett a szobapáfrány a levegő páratartalmát is növeli.

3. Aranypálma

Egy, a NASA által elkészített 1989-es tanulmány szerint az aranypálma az egyik legerősebb légtisztító szobanövény. Különösen hatékonyan távolítja el ugyanis a formaldehidet a levegőből.

4. Vitorlavirág

Az egyik legjobb légtisztító képességű növény a vitorlavirág, hatalmas mennyiségű rákkeltő anyagot tud ugyanis megkötni a levegőből. Különösen hasznos olyan káros anyagok megkötésére, mint a benzol és a formaldehid, emellett pedig az asztmát és allergiát is okozó penésszel szembeni hatékonysága is bizonyított. 

5. Anyósnyelv

Ez a szobanövény nem igényel különösebb gondoskodást, mindeközben pedig megszabadítja a szoba levegőjét az olyan káros anyagoktól, mint a benzol, a formaldehid, a xilol és a toluol. Ezek a vegyszerek pedig ott vannak a legtöbb tisztítószerben, kozmetikai szerben, de még a wc papírban és a papírzsebkendőkben is, így nem árt, ha teszünk egy anyósnyelvet a fürdőszobánkba. A meglehetős szívósságának köszönhetően jól bírja a rendszertelen öntözést és nem igényel sok fényt.

6. Filodendron

Ezt a szobanövényt rendkívül könnyű nevelni, és még a szoba levegőjével is jót is tesznek. Általuk megszabadulhatsz a formaldehidtől és a xiloltól, amelyet többek között a ragasztók és a bőrből készült bútorok, illetve kiegészítők tartalmaznak.

7. Zöldike

Nagyon hatékony a mérges gázok ellen, mint például a formaldehid és a xylén. A zöldikét érdemes a konyhában vagy a tűzhelytől nem messze tartani, mivel ezek azok a helyek, ahol a legtöbb szénmonoxid képződik a háztartásban. Egy közepes méretű zöldike 4 óra alatt egy 25 négyzetméteres szoba levegőjének szén-monoxid tartalmát körülbelül 80 százalékkal képes csökkenti. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03