Vége! A klímaváltozás kinyírta a magyar málnát

agrarszektor.hu
Szinte teljesen megszűnt a málnatermesztés Magyarországon. Míg az 1980-as években nagy területen voltak málnaültetvények az országban, mára már csak a hobbikertekben termesztik a gyümölcsöt. Hétezer hektárról kevesebb mint száz hektárra csökkent a málna termőterülete közel negyven év alatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyakorlatilag ma már nem létezik magyar málna, hiába volt Magyarország az 1980-as években Európa legnagyobb málnatermelője. Akkor csaknem hétezer hektár termőterület volt az országban, ma már azonban a száz hektárt sem haladja meg. Főként Pest megyében vannak még málnaültetvények, amelyek a meleg idő miatt idén hamarabb értek be a málnaültetvények - mondta az Inforádiónak Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) alelnöke.

Ha a hobbikerteket nem számoljuk bele, akkor az 50 hektárt sem érheti el a málna termőterület - tette hozzá az alelnök. Ebből kevés mennyiség kerül a friss piacra, amelyet főleg Budapest környékén tudnak normális áron értékesíteni a termelők. A feldolgozóipar is vesz át málnát, ez a mennyiség azonban elhanyagolható. 

A Magyarországon kapható málna nagyobb részét Szerbiából és Lengyelországból importálják. A kész fagyasztott árut pédául olcsóbban lehet behozni az országban, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek. Apáti Ferenc kiemelte, hogy a málnaültetvények eltűnésének oka lehet, hogy az itthoni klíma nem igazán kedvez a málnatermesztésnek, a gyümölcs ugyanis nem bírja a forró, száraz nyarakat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?