A szezon kedvence: a mikulásvirág

agrarszektor.hu
A december egyik nagy kedvence a mikulásvirág, amelynek érdekessége, hogy nem virágai, hanem színes fellevelei adják a díszítő értéket. A legtöbben szezonális, téli növényként ismerik, pedig a mikulásvirágot nem érdemes kidobni a levelek lehullása után sem.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az első és legfontosabb a mikulásvirág vásárlásakor, hogy mindig csak egészséges növényt szabad megvenni, aminek a levelei élénk zöldek, vaskosak, a virágai pedig még bimbósak. A növény érdekessége, hogy díszítő értékét színes fellevelei adják, nem pedig virágai.

Mindig vizsgáljuk meg még a boltban a növényt, mert a nagyobb bevásárló központok száraz meleg levegője miatt hamar elkezdenek száradni. Azokat a mikulásvirágokat tehát, amelyeken sárguló vagy lankadó, száradó levelet látunk, ne vegyük meg, mert sokszor a folyamat már nem fordítható vissza és a növény pár napon belül tönkre megy.

A növény érzékeny a hidegre, ezért mindig jól becsomagolva szállítsuk haza. Csak akkor vegyük meg a növényt, ha tudjuk biztosítani számára a megfelelő körülményeket otthonunkban.

A mikulásvirág nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl meleget sem, 20 fok feletti hőmérsékleten már elkezdhetnek száradni a levelei. Érdemes otthon világos, de hűvös helyre tennünk a növényt. Napfényes részen helyezzük el, de a tűző naptól védjük. Nem kedveli a száraz levegőt sem, ezért a fűtőtesttől minél távolabb helyezzük el.

Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat. A földjét mindig tartsuk nedvesen, de soha ne álljon a cserép alatt a víz, és ne is hagyjuk kiszáradni a talajt. A legjobb öntözési módszer, ha hetente egyszer állott vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet. Ha a föld megszívta magát vízzel, akkor egy hétig nem szükséges locsolnunk a növényt.

Jó tudni, hogy allergiás reakciót is okozhat
Figyeljünk arra, hogy bőrrel érintkezve irritációt, allergiás reakciót válthat ki, elfogyasztva gyomorbántalmakat és hányást okozhat. Kevés tejnedv is elég a mérgezéshez, ezért ügyeljünk arra, hogy a növény gondozásánál se érintkezzünk a nedvvel. Ha mégis a bőrre kerül, akkor bő vízzel alaposan mossuk le, mérgezés esetén pedig bő a folyadékfogyasztás javasolt.

Ha megfelelően gondozzuk a mikulásvirágunkat, februárra elvirágzik, áprilisig pedig lassan megszabadul színes felleveleitől is. Ilyenkor vágjuk vissza a hajtásokat 15-20 centiméteresre, a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el, és hűvös, sötét helyen, nagyon enyhe öntözés mellett egy-két hónapig pihentessük a növényt. A pihentetés után ültessük át lehetőleg agyagcserépbe, és enyhén savanyú virágföldbe.

Ha újra szeretnénk virágoztatni a növényt, takarjuk le vagy helyezzük sötét helyre legalább 12-14 órát naponta egészen a virágképződésig, azaz két hónapig.

Már a kisebb fény is megállíthatja a virágzást, ezért olyan helyet válasszunk, ahol semmilyen fény nem éri. Szeptember végétől, október elejétől kezdjük el a növény takargatását, és ha mindent jól csináltunk, már karácsonykor újra virágozni fog mikulásvirágunk. A növény szaporítható is, méghozzá április-májusban dugványozással.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?