Most végre kiderülhet, ki dolgozik majd a jövő üvegházaiban

Most végre kiderülhet, ki dolgozik majd a jövő üvegházaiban

agrarszektor.hu
Az elkövetkező évtizedekben a munkavállalóknak egyre inkább robotizált, gépesített és digitalizált környezetben kell dolgozniuk. De hogyan biztosíthatja a kertészeti ágazat - amely már most is nehezen talál alkalmazottakat -, hogy elegendő ember akarjon az üvegházakban dolgozni?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jövő üvegházaiban az egyszerűbb, gyakran ismétlődő feladatokat már robotok fogják elvégezni. A munkavállalóknak egyre kevesebb kapcsolata lesz a kollégáikkal, ugyanis a gépek átvették a logisztikai műveletek egy részét, emiatt pedig a dolgozók kevésbé lesznek mobilisak a munkájuk során - olvasható a Future Farming oldalán. Ráadásul ezek a tevékenységek egyre inkább rövid ciklusúvá válnak, és az adattudományok alkalmazásával a munkavállalókat egyre inkább a személyes teljesítményük alapján fogják értékelni, ami azt is jelenti, hogy kevesebb hely marad a kölcsönös kapcsolatokra.

A Wageningeni Egyetem (WUR) üvegházi kertészettel és virághagymákkal foglalkozó üzletága éppen ezért elindította a Joyride Horticulture projektet, amelyben jó munkakörülményeket keresnek az elsődleges folyamatban dolgozó munkavállalók számára. Az üvegházi kertészetben való munkavégzés már a külföldi munkavállalók számára is egyre kevésbé vonzó, pedig az ágazatnak továbbra is szüksége lenne rájuk. A holland egyetem által elindított projekt során 6 "személyiséget" fejlesztenek ki a kertészetben konkrét megoldásokká és termékekké.

Milyen dolgozókra van és lesz szükség az üvegházakban?

A "The Cool Worker" (hűvös munkás) projektben a WUR azt keresi, hogyan lehet kevésbé forróvá tenni a munkát az üvegházban, például az ehhez igazított ruházat, az aktív szellőztetés, a helyi hűtés és árnyékolás révén. A "The Ambient Worker" (környezettudatos dolgozó) esetében a digitális technikák alkalmazásáról van szó, amelyek támogatják a munkavállalót a munkájában, például videoutasításokkal és a feladatminőségi teljesítmény intelligens rendszerek és gépek általi közvetlen visszajelzésével. A "The Social Worker" út a kollégákkal való kapcsolattartásról és a coaching menedzsmentről szól: hogyan tarthatja a munkavállaló például munka közben is a kapcsolatot a kollégákkal egy kép és fejhallgató segítségével?

A "csapatmunkás" a munkahelyi csapaton belüli kohézióról szól. Hogyan tudnak jobban együttműködni egymással, például úgy, hogy a részlegüket minivállalkozásként működtetik, és a teljesítményt csapatként ellenőrzik. A "biztonságos munkavállaló" a fizikai egészséggel és biztonsággal foglalkozik: ide tartozik például a fittség és a sérülésmentes munkavégzés. Végül a "Cobot Worker" a munka jövőjéről szól: hogyan fognak kinézni a munkahelyek, a feladattervezés és a belső közlekedés a jövőben, ha a munka egy részét robotok végzik?

A Joyride Horticulture számos "társadalmi-technikai kísérletet" végez: a különböző utakat többek között üvegházi kertészeti vállalkozókkal és alkalmazottaikkal együtt vizsgálják meg (akiket a saját nyelvükön szólítanak meg). A cél az, hogy a kertészet vonzó munkaadó maradjon, többek között a munkavállalók nagyobb megbecsülése révén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?