Ilyen könnyű a rettegett növénybetegség elleni védekezés: ez a trükk működik

Ilyen könnyű a rettegett növénybetegség elleni védekezés: ez a trükk működik

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött az Antobot és a CleanLight a kertészeti ágazatban alkalmazott robotika támogatása érdekében. A CleanLight UV-technológiája az Antobot autonóm robotplatformjával együtt lehetővé teszi, hogy a termelők egyszerűen, hetente többször is alkalmazzanak a növényekre UV-C kezelést, amivel hatékonyan megelőzhető a lisztharmat kialakulása a kertészetekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lisztharmat olyan gombabetegség, amely a termesztés minden fázisában veszélyes lehet növényekre, de különösen a fóliasátorban termesztett gyümölcsökre. A fertőzés a széllel szállított spórák révén terjed, ami a növényen fehér, porszerű bevonatot és jelentős terméskiesést eredményez. A lisztharmat elleni védekezés általában gombaölő szerek használatával érhető el, de a növekvő rezisztencia, a magas költségek, valamint a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásuk miatt ez egyre kevésbé használható - olvasható a Future Farming oldalán.

2005-ben a holland CleanLight cég kifejlesztett egy UV-fényen alapuló alternatívát ezekkel a gombaölő szerekkel szemben. Ma, 2023-ban 40 országban több mint 5 ezer termelő használja már a CleanLightot, hogy ezzel a fenntartható technológiával védje terményeit. 2019-ben az Egyesült Királyságban működő Antobot autonóm robotplatformok és a támogató infrastruktúra kifejlesztésébe kezdett, hogy agrártechnológiai megoldásokat kínáljon a gazdaságokban felmerülő problémákra. A platformokat az egyedülálló "robotagy", az univerzális robotvezérlő egység irányítja. Erre azért volt szükség, hogy az intelligencia, a megfizethetőség és a rugalmasság továbbra is a technológia középpontjában maradjon.

Együtt még hatékonyabbak

A CleanLight UV-technológiájának és az Antobot autonóm robotplatformjának párosítása lehetővé teszi, hogy a termelők egyszerűen, hetente többször is alkalmazhassák az UV-C-fényes kezelést a növényeken a betegség hatékony megelőzése érdekében. Az UV-fény pontos dózisa gondosan ki van számítva, hogy a megfelelő mennyiséget a megfelelő időben alkalmazza, és így megszüntesse a gombaölő szerek szükségességét. Az UV-robot teljesen autonóm, és úgy épült, hogy elsősorban fóliasátrakban és a szabadföldi területeken működjön, anélkül, hogy az üvegházakban megszokott csősínes rendszerben kellene közlekednie. Az óránként mintegy 2 km-es kezelési sebességgel működő robot a gyors akkumulátor cserét lehetővé tevő technológiával körülbelül 4 hektárnyi termőterületen képes kordában tartani a betegséget.

Az UV-robotot a gyártók szolgáltatásként árulják, hogy a termelőknek ne legyenek tőke- vagy karbantartási költségeik, így a jelenlegi lisztharmat elleni, gombaölő szeres permetezéssel történő megelőzéshez képest versenyképes áron lehet hozzájutni. A termelők az Antobot más alkalmazásaihoz is hozzáférhetnek, beleértve a szántóföldi logisztikai robotokat és az AI termésbecslő rendszer tökéletes kombinációját az UV-kezeléssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?