Mi fáj igazán a gazdának? Ha nem ezekkel a talajművelő eszközökkel dolgozik tavasszal!

Mi fáj igazán a gazdának? Ha nem ezekkel a talajművelő eszközökkel dolgozik tavasszal! (x)

PR
Kiélezett anyagaik, egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, a megszokásos alapon végzett műveléssel kizsigerelt talajok állapotromlása. Ezek miatt együtt kell örökre elfelejteni a termelőknek az „így szoktuk csinálni” szemléletet a tavaszi talajmunkák terén is. Szerencsére olyan márkával dolgozva, mint a cseh Bednar, ez a megfontoltság nem fogja felemészteni a termelők értékes idejét és pénzét.

A márkával ugyanis még egy több művelési feladatot egyszerre ellátó, extrém munkaszélességű gép is kiadás helyett megtakarítást jelent a földeken. Hogyan lehetséges ez? Ennek jártunk utána a magyar márkakereskedő AGRI CS Magyarország Kft. gépeket kívülről-belülről kiválóan ismerő termékmenedzsere, Zubán Zoltán segítségével.

A nyereséghez a tavaszi talajmunkáknál felejtsük el a megszokásokat!

A talajok állapotának megőrzéséhez, javításához túl kell lépnünk a régi idők túlzott tárcsázásán, különálló ásó- vagy forgóborona-alkalmazáson. A talaj nedvességmegőrzésének, munkaidőnek és a fogyasztásnak is kedvezőbb, ha több munkaműveletet egy menetben elvégző kombinált munkagépeket választunk. Ezeknél ugyanis simítózás, fogasolás, kultivátorozás és esetleg a tárcsázás egyszerre megvalósul.

A világ több mint 39 országában jelenlévő cseh Bednar márka talajművelő eszközeit és vetőgépeit úgy tervezték meg, hogy a minőségi talajmunka egy extrém világban se járjon együtt vállalhatatlan költségekkel. A márka magágy-előkészítő kompaktorai, univerzális tárcsás vetőgépei vagy az állomány mechanikai gyomirtásához ideális sorközművelői ugyanis kevés karbantartási igény mellett „kis étvággyal” dolgoznak a termelőkért, még nagygazdasági mértekben is. Ezeket a talajművelő eszközöket, vetőgépeket ugyanis elnyűhetetlen Alform acélvázra építik, gyártásuk során pedig ahol csak lehet, karbantartásmentes alkatrészeket használnak a mérnökök – ilyen, kenést nem igénylő csapágyakat találni például a Swifter magágykészítő kompaktorokon. De az előnyökhöz tartozik még a kiváló vázgeometria is minden estben. Ennek köszönhetően a Bednar talajművelő munkagépek húzása kisebb motorikus megterhelést jelent egy erőgépnek, ami csökkenti az egy hektárra vetített üzemanyagigényét a munkáknak” – emeli ki a gépek erősségeiről elöljáróban Zubán Zoltán.

Legyen szó kukoricáról, szójáról, napraforgóról, cirokról vagy épp gabonákról, a Bendar munkagépekkel és vetőgépekkel biztosak lehetünk az alábbiakban:

●       Olyan talajművelő géppel dolgozunk, ami minimalizálja a vízvesztést.

●       Képes a kukorica és szója számára kritikus 10-15 centiméteres mélységben ideális, morzsalékos talajt kialakítani.

●       De a középsőbb-mélyebb tartományokban is képes annyit lazítani a talajokon, ami a gyökérzet számára ideális a későbbi fejlődéshez.

●       Nagy mennyiségű szármaradványok talajba dolgozását is gond nélkül megoldja vetés előtt vagy vetéssel egy menetben.

●       A vetőmag kihagyások vagy duplázások nélkül kerül pontosan abban a mélységben a talajba, amit meghatároztunk.

Mely Bednar munkagépeket ajánlja tavaszi talajmunkákhoz az AGRI CS Magyarország Kft. szakértője?

1., Akár 6-8 művelet egyidejű elvégzése a hatékony tavaszi magágykészítéshez – Bendar Swifter magágykészítők

„Egy Bednar Swifter kompaktor a gazdaságos, hatékony talajelőkészítés mestere. Akár 8 műveletet végezhet egyszerre, 6-12 cm között szabadon állítható munkamélységgel. A hazai igények és talajviszonyok függvényében mi 6 munkamenethez összeállított felszereltséggel tartjuk készleten a gépeket. A sort a Crashbar simító nyitja, ami a fülkéből hidraulikusan állítható munkaszögben töri fel a barázdákat, egyengeti el a talajt. A technológia nem csak kényelmes, de hektáronként akár 1 liter gázolajat spórolhatunk a segítségével a mechanikus simítókhoz képest. Ezt követi a mellső léceshenger a nagyobb rögök eldolgozásához. A kapaszekcióval folytatjuk, ahol az elgondolásunknak megfelelően két sorban lúdtalp kapákat vagy négy-négy sorban gamma és SB kapákat szerelhetünk fel. A kapák után a simítólap dolgozza el a talajfelszínt, ezt követi az öntisztító kialakítású dupla crosskill henger, amellyel többé nem okozhat leállást egy felszakított kődarab okozta eltömődés. Az aprómorzsás felszínről végül a finishenger gondoskodik. A függesztett Swifter SN munkagépekkel 3-5 méteres szélességben, a Swifter SO_F típusokkal 4-8 méteres munkaszélességgel, a Swifter SE kompaktorokkal 8-12 méteres munkaszélesség között, míg a Swifter SM talajművelőkkel 14-18 méteres extrém szélességgel gyakorlatilag bármely gazdaságméret esetén megtaláljuk a számunkra ideális munkagépet. Olyan munkagépcsaládról beszélünk tehát, ami hatékonyan szolgálja ki még az olyan óriásokat is, mint a Case IH Quadtrac szériája.”

·        A tavaszi gabonanövények és kukorica tavaszi talajmunkáihoz a rugós felfüggesztésű gamma kapák ideálisak.

·        Cukorrépához vagy nedves talajon végzett pontos magágykészítéshez a 170 mm-es SB kapákat érdemes választanunk, amelyek ugyan megbontják, de függőlegesen nem keverik el a talajt.

·        Az alapfelszereltséget jelentő 270 mm-es lúdtalp kapák gabonafélékhez repcéhez ideális választás.

2., Kétféle sortáv, egyenetlen talajon is pontos pneumatikus maglehelyezés egyszerűbben: Bednar Omega vetőgépek

Lézerpontossággal dolgoznak, az egyedi vázkialakításukkal mostoha talajviszonyokon végzett direkt vetésnél is pontosan követik a traktor nyomvonalát, számtalan kiegészítőjükkel pedig gyakorlatilag bármit az egyedi igényeinkhez formálhatunk a hagyományos és modern vetés terén. Zubán Zoltán szerint ezek a legfontosabbak, amik a sor elejére kívánkoznak a Bednar Omega vetőgépeknél.

Legyen szó a 3-9 méteres szélességben 100-400 LE-s erőgéppel húzható OMEGA OO_L-ről vagy a 4-9 méteres szélességben 160-470 LE közötti traktorokkal húzható OMEGA OO_FL szériáról, olyan vetőgépekről beszélhetünk, ami minden tekintetben alkalmazkodnak a gazdák igényeihez. Mindkét modelltípus egyaránt képes 12,5 és 16,7 cm-es sortávval is dolgozni, amennyiben pedig ehhez osztott kivitelben kérjük a túlnyomásos elven működő megtartályt és lehelyező rendszert, akkor a vetőmaggal együtt műtrágyát vagy épp takarónövényt is földbe helyezhetünk egy menetben. A vetőgépek tárcsaszekcióit X alakban rendezték el, így a munkagépek oldalirányú kilengése megszűnt. Pontosan követik a traktor nyomvonalát körülményektől függetlenül. A nagy és széles kerekek a tartály alatt offset elrendezésben találhatóak, így eltolhatjuk azokat, ha nagyobb mennyiségű növényi szármaradványt kellene munka közben leküzdenünk. A vetőcsoroszlya szekciók paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódnak az oldalvázhoz. Mindegy, mennyire egyenetlen a talaj, egy Bednar Omega vetőgép pontos talajkövetést biztosít majd a munkákhoz.

3., Új szint a mechanikus gyomirtásban: Row-Master RN sorközművelők

A herbicidek kivonása miatt egyre többen keresik újra a mechanikai gyomirtáshoz ideális munkagépeket. A kultúraspecifikus beállítási lehetőségekkel, a precíziós gazdálkodás lehetőségeit kiszélesítő kamerarendszerekkel ugyanis úgy mentesíthetjük az állományokat a versengő gyomoktól, hogy a növények károsodását kockáztatnánk. Ehhez tökéletes választást jelentenek a Bednar Row-Master RN sorközművelők.

„A használatot könnyítő 80 centiméteres gerendelymagasságukkal és a talajkövetés érdekében itt is alkalmazott paralelogramma felfüggesztéssel a Bednar Row-Master RN sorközművelők ideális eszközök a mechanikai gyomirtáshoz. A munkagépekkel 4,8-9,6 méteres szélességgel és 45-60-70-75-80 cm-es sortávval dolgozhatnak a termelők, gyakorlatilag éjjel-nappal. A 2-12 centiméteres művelési mélységre képes eszközöket ugyanis LED világítással és a Culticam névre hallgató kamerás, automata irányítási rendszerrel is felszerelhetjük. A rendszer érzékeli a növények térállását, és szelepek segítségével eltéríti a kapákat, ha ez szükséges. Az eszközre a körülményeknek megfelelően széles művelőegység- és védőtárcsa-kínálatból választhatunk. Gyomirtáshoz használhatunk három 150 mm-es kapát és egy 40 mm-es vésőt, a fiatal növények körüli munkákhoz választhatjuk a lúdtalp kapákat. Végső lazításhoz a munkagép előhántolóval és 60 mm-es kapákkal is felszerelhető.”

Magasabb hozam, alacsonyabb költségek hatékonyabb talajműveléssel? Válassza a megbízható Bednar talajművelő eszközöket az AGRI CS Magyarország Kft.-től: www.agrics.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13