Ez most a legnagyobb traktor a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

Ez most a legnagyobb traktor a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államokban óriási területeken folytatnak mezőgazdasági tevékenységet, különösen az ország közép-nyugati részén. Itt szinte végeláthatatlan táblákon zajlik a szántóföldi növénytermesztés, amelyhez - a földbirtokok hatalmas mérete miatt - a gazdáknak mind méretben, mind teljesítményben óriási gépekre van szüksége. Van azonban egy traktor, ami még amerikai mércével is elképesztőnek számít: ez pedig a Big Bud 747 névre keresztelt gépszörny, amelyből pontosan egy darabot gyártottak, és amely mind a mai napig birtokolja a világ legnagyobb traktora címet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai Big Bud 747-es minden kétséget kizáróan a világ legnagyobb traktora, amelyet külön megrendelésre készített a Northern Manufacturing Company, későbbi nevén a Big Bud Tractors. A gyártó a Montana állambeli Harve városában működött 1968 és 1992 között, és a legismertebb terméke kétségkívül a Big Bud 747-es lett, amelyet 1977-ben raktak össze - amint az Fossbytes Facebook-oldalán is látható. A lassan 50 éves traktor minden tekintetben egyedülálló darab: 27 láb (8,2 méter) hosszú, 20 láb (6,1 méter) széles és 14 láb (4,27 méter) magas. A traktor kerekei 8 láb (2,4 méter) átmérőjűek, és ezek is rendelésre készültek, a kanadai United Tire Company gyártotta őket. A gépnek már az önsúlya is meghaladta a 42 tonnát, de teljes ballaszttal több mint 60 tonnát nyomott.

Egy ekkora géphez jókora motor is kellett, a Big Bud 747-es meghajtásáért a Detroit Diesel 16 hengeres 16V92T motorja felelt, a traktor pedig 1100 lóerőnyi teljesítmény leadására volt képes. Összehasonlításképpen a világ leggyorsabb sportautója, a svéd Koenigsegg Agera RS 1341 lóerős teljesítményre képes. A Big Bud 747-es a mérések szerint több mint egy acre (0,4 hektár) területet tud megművelni egy perc alatt, és játszva el tud húzni egy 80 láb (24,3 méter) széles kultivátort.

A traktort végül 2009-ben nyugdíjazták, aminek több oka is volt. Egyrészt, mivel abban az időben nem volt szükség szántásra a vegetációs időszakok között, és egy ekkora traktor nem volt gazdaságos, másrészt pedig azért, mert lehetetlenné vált a gumiabroncsok pótlása, ugyanis a kanadai United Tire Company 2000-be csődbe ment. A Big Bud 747-es most az iowai Clarionban található Heartland Múzeumban tekinthető meg, bár amióta a Goodyear LSW1400/30R46-os, "mindösszesen csak" 2,01 méteres átmérőjű abroncsokkal sikerült helyettesíteni az eredetieket, időről időre kiviszik a földekre, hogy megmutassák az embereknek, mire képes a világ legnagyobb traktora.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03