Elképesztő, ami Paks környékén történik: ez sok gazda életét megváltoztathatja

Elképesztő, ami Paks környékén történik: ez sok gazda életét megváltoztathatja

agrarszektor.hu
A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség 99 településén segíti a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. A legfőbb cél, hogy az egyetemi tudásbázisra építve innovatív megoldási javaslatokkal és képzésekkel támogassák a helyben működő gazdálkodókat, a bővülő infrastrukturális kapacitásokra támaszkodva pedig új befektetéseket vonzzanak a térségbe - derült ki a MATE közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A térség fejlesztését elősegítő innovatív smart-farming technológiák lehetővé teszik ugyan a költségek csökkentését és a termelés növekedését, hatékony alkalmazásukhoz azonban részletes helyzetelemzésre, intenzív képzésekre, valamint a módszerek sikeres adaptációjára van szükség. A MATE és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. együttműködésével megvalósuló szakmai program éppen ezt a folyamatot segíti elő.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Ahogy Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter mondta, az a cél, hogy a régió agrártermelése rövidpiaci úton, modern termelési technológiákkal, közös eszközpark létrehozásával, hatékony gazdálkodással, valamint kevés műtrágya felhasználásával valósuljon meg. A térség élelmezéséhez nagy segítség lesz a szekszárdi hűtőház is, ahol el lehet tárolni a gazdák által előállított szezonális termékeket, a későbbi helyben hasznosítás érdekében. A tárca nélküli miniszter hozzátette, a projekt keretében a Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán felmerülő, agrárszektort érintő kihívások azonosítása is megtörténik.

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, az egyetem szakemberei szenzorok kiépítésével és ipari drónos felmérésekkel egyaránt segítik a projekt megvalósulását, a gazdálkodók számára pedig olyan képzéseket szerveznek, amelyek hathatós segítséget nyújtanak a kitűzött célok megvalósításához. Mint hangsúlyozta, a szakmai munka keretében három mintaprojekt is megvalósul a térségben, egy szántóföldi növénytermesztéssel és egy kertészettel foglalkozó gazdaságot, valamint egy állattartó telepet bevonva. Ez a munka lényegében modellezi azt, ami az elkövetkező időszakban egész Magyarországon megvalósulhat, erősítve a fenntarthatóságot, a versenyképességet, az élelmezésbiztonságot és az önrendelkezést.

Dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy a projekt keretében olyan innovatív javaslatokat fogalmaznak meg, és olyan mezőgazdasági technológiákat mutatnak be a térség gazdálkodói számára, amelyek révén elősegíthető a termelés növelése, illetve mérséklődik a visszaszoruló kézi munkaerő miatti humánerőforrás-igény mértéke, és amelyek válaszként szolgálhatnak a Föld változó klímája által fellépő kihívásokra. A projekt sikeres zárásával a térség agrárszereplői megismerik a legújabb precíziós mezőgazdasági megoldásokat, valamint szakmai iránymutatást kapnak azzal kapcsolatban, hogy gazdaságuk fejlesztése szempontjából melyek a legalkalmasabbak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?