Nem kell tovább várni: eljött az éjjel-nappal dolgozó mezőgazdasági robotok kora

Nem kell tovább várni: eljött az éjjel-nappal dolgozó mezőgazdasági robotok kora

A Naïo Technologies és a Varta együttműködésbe kezdett, hogy automata, szállítható töltőállomást fejlesszenek ki a mezőgazdasági robotok számára. Az első prototípust a 2020-as nemzetközi mezőgazdasági robotikai fórumon, a FIRA-n (International Forum of Agricultural Robotics) fogják bemutatni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az együttműködés célja, hogy egy olyan külső töltőállomást hozzanak létre, amelyet nem kell csatlakoztatni az elektromos hálózathoz. A két vállalat szerint ez úgy lesz lehetséges, hogy napenergiát, vagy más megújuló megoldást használnak, valamint drótnélküli technológiát, hogy ezzel is csökkentsék az emberi beavatkozás szükségességét a töltési műveletekbe, írta meg a Future Farming.

A gyártók elképzelése az, hogy ha egy, a földeken dolgozó robot akkumulátora kezd lemerülni, becélozza a legközelebbi töltőállomást, és oda is navigálja magát. A Naïo és a Varta ezzel azt fogja lehetővé tenni a gazdák számára, hogy a robotjaik képesek legyenek éjjel-nappal dolgozni, a tulajdonosaiknak pedig nem kell aggódniuk a gépek energiaellátása miatt. Ez pedig hatalmas előnyt jelenthet a főbb idények során.

A gyártók két prototípust is megalkottak, hogy teszteljék a megoldás megvalósíthatóságát. Az első változatban a Varta akkumulátorait szerelték be az Ozba, a Naïo első kertészrobotjába. A Naïo Technologies közleménye szerint jelenleg több mint 120 gazda rendelkezik Oz robottal. A kísérleti projekt azt vizsgálja, ezzel a megoldással 30%-nál is nagyobb önállóságot nyerhet-e a robot. A második tervezetben a gyártók egy olyan napenergiás töltőállomást hoztak létre, amelyet közvetlenül a földeken lehetne alkalmazni. A Naïo és a Varta szerint a mezőgazdasági robotika történetében ezek lesznek a világon az első ilyen terepi töltőállomások.

A Varta szerint a mezőgazdasági robotika egy feltörekvő, folyamatosan növekvő piacot jelent. A vállalat angliai és franciaországi ügyvezetője, Steve Saunders elmondása szerint a Varta szakértelmének és tapasztalatának felhasználása a mezőgazdasági robotok fejlesztéséhez azt jelenti, hogy a Naïo Technologies, mint piacvezető gyártó, összpontosíthat a cég fő erejére: a robotika és a gazdálkodás kombinációjának sikeressé tételére.

A Varta lehetővé teszi a robotok hatékonyabb működését, mivel az energiagazdálkodási megoldásunk gyorsabbá, rugalmasabbá és sokkal könnyebbé teszi a töltést, míg fejlett akkumulátor-technológiánk nagyobb teljesítményt tesz lehetővé

- jelentette ki Steve Saunders.

Az terepi töltőállomás első prototípusa a 2020. december 8-a és 10-e között, a FIRA online konferencián lesz bemutatva.

(Címlapkép forrása: Naïo Technologies)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?