Évente öt betakarítás: brutális terméshozamok érhetőek el ezzel a módszerrel

Évente öt betakarítás: brutális terméshozamok érhetőek el ezzel a módszerrel

Vertikális, beltéri búzatermesztési projektbe kezdett két amerikai egyetem, a NASA segítségével. A tudósok azt vizsgálták, optimális körülmények biztosításával milyen hozamokat lehet elérni az általában beltéri és vertikális termesztésre alkalmatlannak tartott fő haszonnövénynél.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Amerikai Egyesült Államokban egy, a vertikális búzatermesztés megvalósíthatóságát vizsgáló projekt arra az eredményre jutott, hogy megfelelő, mesterségesen biztosított körülmények között 70 nap alatt hektáronként akár 39 tonnás hozamot is el lehet érni, írta meg a Farmers Guardian. A projektet a New Jersey-i Princeton Egyetem vezette, de a Floridai Egyetem és a NASA is részt vett benne. A kísérlet során két matematikai algoritmust használtak fel a búza beltéri, hidroponikus rendszerben történő termesztésének szimulálására, amelynek során figyelembe vették a szén-dioxid-szintet, a világítás intenzitását, a tápanyagokat és a hőmérsékletet.

Dr. Paul Gauthier a Princeton Egyetem vertikális növénytermesztési projektjének feje elmondta, hogy ha egy hektárnyi területen 10 szinten folytatnak vertikális búzatermesztést, akkor minimum 660-740 tonna/hektáros terméshozamot tudnak produkálni, a terméshozam felső küszöbe pedig - a becslések szerint - akár 1710-2170 tonna/hektár is lehet évente. Ez természetesen akkor lehetséges, ha a termesztés körülményei tökéletesek, vagyis megfelelő a hőmérséklet, ideális a mesterséges megvilágítás intenzitása és magas az egység szén-dioxid-szintje. Ha ezek a kondíciók mind rendelkezésre állnak, vagy megteremthetőek, a jelenlegi 3,2 tonna/hektáros átlagos terméshozam 220-600-szorosát lehetne produkálni.

Az általunk meghatározott körülmények közepette egy hektáron 34-44 tonna búzát lehet megtermelni, és a vetéstő az aratásig mindössze 70 napnak kell eltelnie, vagyis évente akár öt betakarításra is lehetőség nyílna

- mondta Dr. Paul Gauthier.

Ugyan egyelőre még nem végeztek ilyen irányú vizsgálatot, de a projekt költségeinek és megtérülésének aránya a jelenlegi árak mellett 45:1 arányú lenne. Ez az előrejelzések szerint 2050-re 6:1-re változna. Azt azonban érdemes megfontolni, hogy a mezőgazdaság komoly támogatásokat kap világszerte. Így azoknál az országoknál, amelyek búzaellátása 90%-ban az importtól függ, a beltéri búzatermesztés egy megfontolandó alternatíva lehet a jövőben. Az ilyen beruházások ugyanis nagyban javíthatják az élelmiszerbiztonságot ezekben az országokban.

Ha élelmiszerbiztonságról és az élelmiszerek hozzáférhetőségéről beszélünk, a búza az egyik legfontosabb növény. Éppen emiatt a fontossága miatt volt ideális jelölt a tanulmányunkhoz, nem beszélve arról, hogy a legfontosabb haszonnövényeket általában úgy tekintik, mint amiket nem lehet beltéren termeszteni, a vertikális termesztésük pedig nem profitábilis

- mondta Dr. Paul Gauthier.

A beltéri vertikális növénytermesztés egyre népszerűbb az Egyesült Államokban. Jelenleg még csak néhány nagyobb termesztő szállt be, de az elmúlt 3-5 évben számos kisebb, ezzel foglalkozó céget alapítottak, mondta a szakember. Ezek többsége leveles zöldségeket és fűszernövényeket termeszt, de vannak olyanok is, amelyek a tápanyagokban gazdag növényekkel kísérleteznek. A vertikális növénytermesztés nem fogja átvenni a hagyományos mezőgazdaság helyét, de remek kiegészítője lehet a megszokott módszereknek, amely akár 77%-kal is emelheti az élelmiszertermesztést, jelentette ki Paul Gauthier. A szakember hozzátette, hogy az új módszer arra is alkalmas lehet, hogy kezelje a klímaváltozás miatti terméskieséseket és mérsékelje az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?