Így is lehet mezőgazdasági gépeket bérelni: erre a megoldásra kevesen gondolnak

agrarszektor.hu
A tavalyi évhez hasonlóan továbbra is stagnálnak az IT beruházások, a tartós bérleti konstrukció azonban óriási növekedésnek indult. Ugyanakkor azt csak a cégek közel 18 %-a tudta, hogy mezőgazdasági és építőipari gépeket illetve szoftvereket is lehet tartós bérelni, és csaknem 14 %-a vélte úgy, hogy robottechnológiai eszközök operatív lízingje is lehetséges.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megkérdezett vállalatvezetők 63%-a úgy gondolja, hogy stagnálni fog 2020-ban IT beruházásuk, azonban 36% kismértékű vagy jelentős fejlesztéseket szeretne - derül ki a Rentasystem 120 cégvezetőt megkérdező felméréséből, amelyben az is jól látszik, hogy az elmúlt két év megtorpanása után idén ismét látványosan nő az érdeklődés a tartósbérlet iránt. A megkérdezettek 59%-a az árbevétel 1-2%-t költötte 2018-ban IT eszközökre, kis százalékuk azonban az árbevétel 3-10%-át is hajlandó volt IT beruházásra fordítani. 2020-ban a KKV-k 34%-a 2 millió forint alatt tervez befektetni, míg a többség 5-10 millió forint között kíván IT eszközöket finanszírozni. A cégvezetők jelentős része szerint a beruházások stagnálni fognak, de a kis mértékű IT beruházások iránti szándék az előző évhez képest 20%-al nőtt.

A korábbi évekhez hasonlóan főként munkaállomásra és szerverre (21%), informatikai biztonságra (13%), mobileszközökre (12%) költenek a cégvezetők. Tavaly a megkérdezett nagyvállalatok 12%-a azt válaszolta, hogy tervez autóflotta fejlesztést 2019-ben, ez az érték idén sem változott, a cégvezetők továbbra is nyitottak az autóflotta és az egyéb gépi berendezések esetében finanszírozói közreműködés igénybevételére.

A megkérdezett vállalatok 15%-a 2 millió forint alatt tervez gépek és egyéb berendezésekre beruházni, 4,2% 2-5 millió forintért, 8,3% 5-10 millió forintért, 7,5% 10-25 millió forintért, 2,5% pedig 25-50 millió forintért tervez költeni. Ugyanakkor csak 5,8% tervez 50 millió forint feletti értékben beruházni gépekre, egyéb berendezésekre.

Forrás: Getty Images
Csak a cégek 17,8% tudta, hogy mezőgazdasági és építőipari gépeket és szoftvereket is lehet tartós bérelni, és 13,9% vélte úgy, hogy robottechnológiai eszközök operatív lízingje is lehetséges.

Ennél is kevesebben tudták, hogy akár orvosi eszközöket, valamint LED világítástechnikai eszközöket is lehet bérelni. Tavaly a megkérdezettek 70%-a a készpénzzel kívánta leginkább finanszírozni IT eszközeinek beszerzéseit, idén már csak a vállalatok 46%-a gondolja úgy, hogy ez a legjobb finanszírozási forma, ami igen jelentős elmozdulás, és a gazdasági szereplők viselkedésének rugalmasabbá válását markánsan jelzik. Autóbeszerzés esetén már csak a megkérdezettek 30%-a részesíti előnyben a készpénzes finanszírozást, 16% a lízingre, 10% pedig a tartós bérletre esküszik.

Itthon továbbra is kevesebben gondolnak a tartós bérletre, mint a Magyarországnál fejlettebb európai országokban, de ez betudható annak, hogy a cégvezetők 40%-ának nincs teljes körű információja a tartós bérletről.

33% egyáltalán nem tájékozott az informatikai tartós bérlet kapcsán, a megkérdezettek mindössze 27%-a van tisztában a fontos tudnivalókról. A vállalatok 38%-a tavaly azt felelte, hogy semleges a gazdasági kilátásokat illetően, idén ez az érték 30%-ra csökkent, míg 12% nagyon pozitív volt a gazdaság alakulását tekintve (2018-ban csupán 9%). A legtöbben (21%) szakmai hozzáértés alapján választana szolgáltatót, és előnyben részesítik, ha IT berendezések, autók, egyéb gépek és egyéb berendezések finanszírozását is kézből vehetik igénybe, 17,2% pedig a stabil szolgáltatói hátteret tartja fontosnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?