Pörögtek a beruházások a magyar agráriumban: de meddig tarthat a szárnyalás?

Pörögtek a beruházások a magyar agráriumban: de meddig tarthat a szárnyalás?

MTI
Az idei első negyedévben a beruházások volumene 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva és 3,2 százalékkal az előző negyedévhez képest - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A beruházások szezonálisan kiigazított első negyedévi volumene kismértékben meghaladta az eddigi legmagasabb, 2021 harmadik negyedévében mért szintet. A beruházások növekedési ütemének élénkülését a vállalkozások fejlesztései és a háztartások növekvő aktivitása eredményezte, miközben a költségvetés beruházásai csökkentek - tette hozzá a jelentés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előző negyedévihez viszonyított 3,2 százalékos szezonálisan kiigazított növekedésen belül az építési beruházások volumene 2,7, a gép- és berendezésberuházásoké 6,0 százalékkal nőtt. Éves összevetésben az építési beruházások 10,1, a gép- és berendezésberuházások 7,0 százalékkal nőttek. A gép- és berendezésberuházások mintegy héttizede importból származott. A vállalkozások körében a fejlesztések volumene 10,5 százalékkal nőtt az alacsony bázishoz képest, amiben lényeges szerepet játszottak a külföldi érdekeltségű vállalkozások fejlesztései. Ugyanakkor a beruházások 11 százalékát realizáló költségvetési szerveknél 13,0 százalékkal visszaestek a fejlesztések. A helyi önkormányzatok növelték, a központi közigazgatási szervek erősen csökkentették tárgyieszköz-beszerzéseiket a előző évi bázisidőszakihoz képest.

A nemzetgazdasági beruházások 29 százalékát adó, legnagyobb súlyt képviselő feldolgozóipar fejlesztései nagymértékben, éves összevetésben 19,7 százalékkal nőttek az előző negyedévi 16,7 százalékos emelkedés után. A három legnagyobb súlyú ágazat közül a villamosberendezés-gyártás kiugró teljesítménynövekedése ellensúlyozta a járműgyártás volumenében tapasztalt jelentős visszaesést, miközben az élelmiszeripar fejlesztései 9,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések 22 százalékát megvalósító ingatlanügyletek teljesítménye az előző negyedévi csökkenést követően jelentősen, 10,7 százalékkal bővült, elsősorban a meghatározó súlyú lakásépítések kiemelt növekedésének köszönhetően.

A szállítás, raktározás beruházásaiban az előző évben kezdődött volumennövekedés a tavaly negyedik negyedévi 20,1 százalékosról 2,1 százalékra lassult, amiben szerepet játszott az állami infrastrukturális fejlesztések mérséklődése is. A kereskedelemi beruházások volumenének 2,8 százalékos csökkenését elsősorban a kiskereskedelmi üzletek 2021-ben regisztrált, kiugróan magas - az egész évben 18,0 százalékkal megemelkedett - fejlesztéseinek befejeződése magyarázza. A mezőgazdaságban regisztrált 19,7 százalékos volumennövekedéshez leginkább a mezőgazdasági épületfejlesztések nagymértékű bővülése járult hozzá. A közigazgatás fejlesztéseinek volumene 5,2 százalékkal csökkent, a központi közigazgatási szervek visszafogott fejlesztéseinek következtében.

A nemzetgazdasági beruházások első negyedévi, 8,7 százalékos volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá 5,1 százalékponttal, az ingatlanügyletek 2,3, a mezőgazdaság 0,9, valamint a szállítás, raktározás beruházási teljesítménye 0,2 százalékponttal vette ki részét a növekedésből. Ugyanakkor a közigazgatás, illetve a kereskedelem teljesítménycsökkenése egyformán 0,2-0,2 százalékponttal visszafogta a beruházások növekedését. A tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal, az egész évben 4,2 százalékkal nőttek a beruházások az egy évvel korábbival összevetve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?