Ilyen nincs: villámgyors mezőgazdasági drónnal rukkolt elő a nagy kínai gépgyártó

agrarszektor.hu
A kínai gyártó a szokásos éves konferenciáján mutatta be az XPlanet névre keresztelt mezőgazdasági drónját. Az új XAG XPlanet egy nagyteljesítményű úgynevezett pilóta nélküli repülő rendszer (unmanned aircraft system - UAS), amely képes egyszerre lesz képes a nagyon finom cseppméretű, atomizált, vagy porlasztott permetezésre, valamint szórva vetésre is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A XAG közleménye szerint a drón felhasználási lehetőségei közel végtelenek. Az XPlanet használható lesz például permetezésre, lombtrágyázásra, erdővédelmi feladatokra, de akár ráktelepeken etetésre is. A gyártó elmondása szerint a drónt úgy tervezték, hogy a használata a hagyományos módszereknél 90%-kal kevesebb vizet és 30%-kal kevesebb vegyszert vegyen igénybe, egyúttal növelve mind a terméshozamot, mind a megtermelt élelmiszerek minőségét.

A kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia egy egész szekciót szentel a növényvédelemnek, a régi és új kihívásoknak, valamint a rohamosan fejlődő technológia által kínált megoldási lehetőségeknek. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ez a világ első teljesen integrált mezőgazdasági drónja, amely egy korábban elérhetetlen szintre fogja emelni a permetezés hatékonyságát, amely elérheti az óránkénti 18 hektáros teljesítményt is. A drón a szintén XAG gyártmányú JetSeed Granule Spreading System nevű szórórendszerrel is felszerelve 18 méter per szekundumos sebességgel 6,5 hektárt képes precízen bevetni rizzsel, amellyel a manuális vetési megoldásoknál nyolcvanszor gyorsabbnak és hatékonyabbnak bizonyult. Az XPlanet négyrotoros drón kompatibilis lesz a gyártó különféle feladatra tervezett moduljaival, a maximális hasznos teherbírása pedig el fogja érni a 20 kilogrammot is.

A drón 4D-s képalkotó radarral lesz felszerelve, amellyel képes lesz érzékelni a közvetlen környezetét, és automatikusan elkerülni az útjába kerülő akadályokat. A cég tájékoztatója szerint a drón okostelefonon vagy a saját vezérlőegységén keresztül irányítva képes lesz a terepviszonyoktól függetlenül önállóan, centiméteres pontossággal dolgozni.

EZ IS ÉRDEKELHET
A mezőgazdasági drónoknak alkalmazkodniuk kell a felhasználói igényekhez és a piac változásaihoz, jelentette ki Peng Bin, a XAG alapító vezérigazgatója a drón bemutatóján. Ahogy egyre több, változatos méretű és profilú gazdálkodó kezd el drónokat használni, a gyártók nem engedhetik meg maguknak, hogy azok csak permetezésre legyenek alkalmasak, növelni kell a felhasználhatóságukat, hogy a mezőgazdasági termelés sokoldalú, költséghatékony eszközeivé válhassanak, mondta Peng Bin.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható. A cikkben felhasznált kép- és videóanyagok a XAG tulajdonát képezik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?