Futurisztikus traktor: itt az első drónkövetéses, szélvédőkijelzős hibridjárgány

agrarszektor.hu
Az osztrák Steyr elképesztő tanulmánygéppel jelentkezett az idei hannoveri Agritechnicán. A concept traktor az FPT motogyárral együttműködésben készült el, és máris kijelölte azt az irányt, amit a jövő mérnökeinek a mezőgépgyártásban követniük kell. Szélvédőbe integrált kijelző, automatikus dróntámogatás és egyenként meghajtott, elektromotoros kerekek jellemzik a futurisztikus gépet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mérnökök a rendekezésre álló innovatív technológiák számos elemét egyesítették az új concept tratktorban, a cél egy hatékony és környezetkímélő erőgép megalkotása volt, amely a modern technika teljes tárházát felvonultatja.

A traktor szíve egy moduláris felépítésű hibridmotor, amelynek része a gázolajjal működő, négyhengeres FPT robbanómotor, egy generátor, egy akkumulátor és összesen öt darab elektromotor. Ezekből négy a kerékagyakban helyezkedik el, egymástól függetlenül, de összehangoltan működnek, így az éppen szükséges energiamennyiséget biztosítják a meghajtás számára. Ez kiváló tapadást és kormányozhatóságot biztosít a jármű számára.

A munkagépeket üzemeltető kardántengely és a hidraulika szintén elektromos meghajtású. A kardántengely különféle fordulatszámon és reverzibilisen is működtethető. Az elektromos munkaeszközök akár nagyfeszültségű (700 V), akár alacsony feszültségű (48 V) csatlakozóval is üzemeltethetők. A tanulmánytraktor akkumulátora egy szabványos töltőaljzaton keresztül kaphat áramot. A boostot csúcsüzemben az akkumulátor biztosítja a traktor számára. Az akkumulátoros elektromotorok további előnye, hogy a működés közben és a lejtőkön nyert energia tárolható és később felhasználható.

Az új meghajtás éppen annyi helyet foglal el, mint a hagyományos. Mivel moduláris felépítésű, a robbanómotor könnyen lecserélhető bármelyik más FPT motorra, vagyis komplett teljesítménylépcsők épülhetnek majd az új modellre, és az alkatrészpótlás is egyszerű lesz.

A hibridtraktor elektromos, fokozatmentes váltóval rendelkezik, ami sem mechanikus, sem hidraulikus komponenseket nem tartalmaz, ami az energiaveszteség csökkentéséhez is hozzájárul. Tisztán elektromos meghajtás mellett nulla emisszióval működik a  gép, sem káros gázokat, sem zajt nem bocsájt ki.  Emiatt beltéri felhasználásban, például állattartó telepeken vagy növényházakban nagyra becsülhetik majd a gazdák.  Az ilyen terekben az is előnyös, hogy az egyedileg kormányzott kerekek kisebb fordulási sugarat tesznek lehetővé a traktor számára.

A precíziós gazdálkodás jegyében szokatlan módon egy multispektrális kamerákkal szerelt drón is tartozik az erőgéphez. Ez közvetlenül a traktor előtt repülve valós idejű adatokat szolgáltat a növényzet vagy a felület állapotáról. A tanulmányjármű a digitális farmmenedzsmentre is lehetőséget ad, méghozzá egyenesen a fülkéből: a farm-office a jobboldali ablakba integrált kijelzőn keresztül működtethető. Eközben a szélvédőbe építve, kicsivel fejmagasság felett, a traktor működésének legfontosabb jellemzői jellennek meg a gépkezelő számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?