A John Deere bemutatta csaknem 10 méteres óriásdrónját

agrarszektor.hu
A John Deere és a légitaxik építésével foglalkozó Volocopter közös fejlesztésének eredménye az az óriásdrón, amit elsőként alkottak meg kifejezetten a növényvédelmi munkák elvégzésére. Noha uniós rendelet még nem létezik erre a műveletre, a gyártók már jó ideje készülnek rá, hogy megszületik, hiszen a gyakorlat világosan megüzente az igényeit a jogalkotásnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Eddig a mezőgazdaságban csak kisebb méretű drónokat használtak, jellemzően állományfelvételezésre. A Volodrón lenne az első olyan ember nélküli légijármű, melyet kifejezetten permetezésre alkottak meg. A hannoveri Agritechnicán bemutatott mostrum egész pontosan 9,2 méter átmérővel rendelkezik és 200 kilogramm hasznos teher szállítására képes. A permetlét két tartályban, a hasán hordozza, ehhez egy pumpa és egy szórókeret csatlakozik.


Az alapvetően légitaxiat gyártó Volocopternek a baden-württembergi Bruchsalban van a telephelye, ahol maga a John Deere is rendelkezik gyártókapcitással (traktorfülkéket készít itt). A felek óriási potenciált látnak a Volodrón mezőgazdasági felhasználásában. A prototípus abszolút bevetésre alkalmas gép, amit hamarosan élesben is kipróbálnak.

A 18 rotoros légijárműt cserélhető lítium-akkumulátorok hajtják. Egyszeri töltéssel 30 percet képes repülni, és többféle feladat elvégzésére is képes. Pontos helyzetmeghatározó rendszerének köszönhetően irányítottan és programozottan is képes az útvonal bejárására. A számítások szerint óránként 6 hektáron tudja elvégezni a növényvédelmi feladatot - természetesen anélkül, hogy a növényzetben vagy a talajszerkezetben kárt tenne. A gép a terület szelektív kezelésére is képes. A gazdák már régóta várnak egy olyan megoldásra, amely a talajviszonyoktól és a növényállomány magasságtól függetlenül gyors, precíz és költséghatékony permetezést tesz lehetővé.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02